fredag 12 februari 2021

Lärande nätverk två och bårhussamtal på G

Bårhuset i Sävsjö
DAG TVÅ av vårt Lärande nätverk handlade om personligt förbättringsarbete utifrån kvalitets och tillitsbaserat ledarskap. Bertil Lindenfalk gav oss en intressant genomgång av "IoT- Internet of Things på Småländska" .

REGIONSTYRELSENS ordförande Mia Frisk och jag har haft ett konstruktivt samtal om hur vi kan komma vidare när det gäller bårhuset i Sävsjö. Vi var helt överens om att inom några veckor ordna en överläggning där vi tar med berörda tjänstemän.

LITE FAKTA I BÅRHUSFRÅGAN: Ansvaret för bårhus fanns med i det Komhem-avtal som beslutades inför att kommunerna för åtta år sedan tog över hemsjukvården.  Regionen har enligt både lagstiftning och detta Komhem-avtal ansvaret för transporter av avlidna. Bårhuset i Sävsjö ägdes av Region Jönköpings län fram till hösten 2017 då det såldes till det kommunala fastighetsbolaget Sävebo. Bårhuset hade då eftersatt underhåll men inget nämndes om att det skulle avvecklas. 

Beskrivningen i Komhem-avtalet kan du läsa på följande länk:



Så här står det i Komhem-avtalet

 4.4.3Omhändertagande av avlidna Enligt 1 § HSL innefattas i hälso- och sjukvård att ta hand om avlidna. Med detta avtal ansvarar kommunerna för transport av avlidna i särskilda boendeformer samt i ordinärt boende i de fall personen har varit registrerad i hemsjukvård. I övriga fall ansvarar landstinget för transporterna. Landstinget ansvarar för förvaring av de avlidna och beslutar om dimensioneringen av verksamheten samt var bårhusen är belägna. En arbetsbeskrivning avseende bårhusverksamhet och hantering av avlidna tas fram.