fredag 15 januari 2021

Alla sävsjöpolitiker uppläxade av en ledarskribent

JAG GLÄDS ÅT ATT VI har fått en betydligt mer lokal prägel på vår tidning, Smålands Dagblad! Numera har ofta ledarsidan åsikter om vad vi gör i kommunerna här på Höglandet. Dessutom skrivs ut vem som skrivit ledartexten, mycket bra!

I DAGENS LEDARE LÄXAR Per-Ola Nilsson upp alla oss politiker i Sävsjö kommun och det har han rätt att göra om han anser det finns fog för det. Men Per-Ola och hans kamrater på tidningen inser förstås att likaväl som han kan kritisera oss har vi rätt att ge vår syn på saken och lägga tillrätta påståenden i ledartexten.

LEDAREN HAR SIN utgångspunkt i att kommunstyrelsen har beslutat att Sävsjö Camping ska bedrivas som ett kommunalt projekt från denna säsong. Syftet med projektet är att passa på, i dessa osäkra tider för campingverksamhet, att göra en upprustning av campingområdet och sysselsätta personer långt från  arbetsmarknaden.

I LEDARTEXTEN SKRIVS "Säga nej till entreprenörer i tre år är fel av kommunen". Detta är felaktigt. I kommunstyrelsens överläggning klargjordes att det kommer göras en årlig prövning av projektet i samband med budgetprocessen. Projektet har visserligen inriktningen att vara treårigt men det ska också göras en större utvärdering som ska redovisas för kommunstyrelsen efter campingsäsongen 2022. Detta innebär att de finns flera avstämningspunkter och möjligheter att släppa in en privat entreprenör innan de tre åren är till ända om kommunen så vill.

"DET ÄR ANMÄRKNINGSVÄRT om oppositionen , sverigedemokraterna och moderaterna, inte har mer att invända" skriver Per-Ola. Jag tycker också denna beskrivnings antydan är felaktig. Dessa partier, precis som vi övriga, har haft många frågor och synpunkter som diskuterats. Vad vet Per-Ola om vilka samtal som har varit utöver det som tidningen rapporterat? Jag tycker till skillnad från ledartexten att det är en styrka att vi har partier utanför majoriteten som ställer frågor och kräver kompletteringar. Partier som efter beredningsprocessen är beredda att ta ansvar och som ställer upp på kloka beslut för kommunens bästa!

PER-OLA NILSSON menar som slutkläm att detta kommer innebära ekonomiska förluster och att det sänder negativa signaler om företagsklimatet. Det är precis tvärtom! Genom projektet kan upp mot ett tjugotal personer gå från försörjningsstöd till sysselsättning. Människor långt från arbetsmarknaden kan komma i sysselsättning och gå från utanförskap in i arbete och inkluderas i samhället! Dessa kan försörja företagen med den kompetens som behövs. De senaste årens företagsklimatsunderaökningar har visat på att just brist på arbetskraft och kompetens är ett stort förbättringsområde. Detta tillskott borde vara positivt också för företagsklimatet. Dessutom kan en upprustning göras av campingen så att den om två eller tre år åter kan framgångsrikt drivas av en entreprenör.  Det borde också vara positivt för företagsklimatet att vi på detta sätt möjliggör till ett framgångsrikt och långsiktigt upplevelseföretag. Ett företag som förhoppningsvis kan leva på de intäkter den "Nya Sävsjö Camping" kan bära!

DET ÄR NOG INGEN överraskning att jag till skillnad från Per-Ola Nilsson tycker att politikernas beslut om campingen var helt rätt. Det kommer så småningom visa sig att det både hjälper många ur utanförskap och bättrar på företagsklimatet!

Länk till ledaren i Smålands Dagblad: