lördag 23 januari 2021

Bra att människovärdesprincipen styr vaccinering

DE MEST VANLIGA frågor och diskussioner jag hamnar i just nu handlar om vaccinering. Det finns en del som tycker de borde prioriteras och få vaccin tidigare än andra. Det presenteras alltid goda skäl till varför man borde få förtur. Det kan därför vara bra att veta att vi i Sverige har en stabil grund från vilken vaccinationsordningen utgår. 

DET ÄR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSLAGEN som styr vaccinationskön. I lagen finns tre principer som vägleder hur prioriteringar ska göras: människovärdesprincipen, solidaritetsprincipen och kostnadseffektivitetsprincipen. Människovärdesprincipen är överordnad de andra två. Detta innebär att alla människor enligt lag har samma värde och  rätt till vård, oberoende av personliga egenskaper och funktioner i samhället. Man kan alltså exempelvis inte prioritera oss politiker. Lagen utrycker tydligt att "social nytta inte får vara det som avgör hur man prioriteras”,  Vårdpersonal kan ges förtur men då handlar det inte om den nytta de gör. Det handlar om att de har ett stort behov eftersom det är stor risk att de smittas på jobbet. Jag uppfattar att det finns mycket stort stöd för att vaccinera vårdpersonal! Men om jag skulle gå före i kön utifrån mitt jobb skulle det säkert leda till starka negativa reaktioner.

JAG ÄR MYCKET tillfreds att det är människovärdesprincipen som är överordnad för vaccination. För mig är varje människas unika och okränkbara värde en grundbult för mitt politiska engagemang. Det känns därför mycket bra att till människor som frågar kunna hänvisa till att det finns en så genomtänkt och etiskt stabil grund för hur vi vaccinerar i Sverige!

På följande länk kan du läsa Folkhälsomyndighetens fyra vaccinationsfaser:



FYRA VACCINATIONSFASER 

Utifrån Hälso- och sjukvårdslagens principer har Folkhälsomyndigheten har föreslagit att vacciniationen ska utföras i fyra faser: 

 Fas 1: Den första fasen är inledd. Där vaccineras de som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst enligt socialtjänstlagen, personal som arbetar nära dessa personer, samt vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör denna riskgrupp.

 Fas 2: Den andra fasen, som omfattar övriga personer som är över 70 år, startar preliminärt i februari 2021. Där omfattas även vuxna som får insatser enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) och vuxna som har beslut om assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken. Även personal inom vård och omsorg, inklusive LSS, som arbetar nära patienter och omsorgstagare vaccineras i denna fas.

 Fas 3: Övriga personer mellan 18 och 69 år som tillhör en riskgrupp.

 Fas 4: I den avslutande fasen kan vaccination erbjudas till övriga vuxna personer som inte tillhör en riskgrupp. 

 Källa: Folkhälsomyndigheten