fredag 29 januari 2021

Bra dialog inför avtal om naturbruksutbildning i länet

DET VAR NOG DET MEST välplanerade digitala möte jag varit med om hittills när vi under fredagen samtalade om naturbruksutbildningarna i länet. Effektivt, tydligt och informativt samtidigt som vi som var med kände oss delaktiga, bra!
 
VI I LÄNETS tretton kommuner har gett uppdrag till Region Jönköpings län att driva de två naturbruksskolorna – Stora Segerstads Naturbrukscentrum och Tenhults naturbruksgymnasium. Nu ska en ny överenskommelse och ett nytt avtal tas fram. Dagens seminarium var första större steget i detta nya tioåriga avtal. 

DET FINNS I de gröna näringarna ett stort behov av kompetens i den moderna teknik som alltmer gör sitt intåg i branscher som skogsbruk, lantbruk, trädgård samt djurskötsel. Naturbruksgymnasierna har i detta en viktig roll. Att eleverna är efterfrågade visas i att mycket stor andel får fast jobb direkt efter skolan. Utmaningarna är att få fler som går inriktning mot trädgård och park, samt att jobba mer med integration.

SAMMANTAGET ÄR det ett lyckosamt upplägg att Region Jönköpings län driver dessa skolor som kräver så mycket investeringar. För våra ungdomar är detta mycket bra utbildningar och för företagen inom gröna näringar en stor tillgång för att företagen ska kunna utvecklas.
Förutsättningarna för ett nytt bra avtal synes vara goda!