tisdag 19 januari 2021

Strategidag visar bra läge och vägen framåt

En tabell på kommunskatt i länet presenterades.
Sävsjö ligger nu på en mycket bra 4:de plats.
Bäst på hela Höglandet!
SOM EN UPPSTART på arbetet med budget för 2022 och framåt hade vi idag en strategidag för politiker och tjänstemän i Sävsjö kommun. 

VI HAR UNDER DAGEN FÅTT en genomgång av den ekonomiska utvecklingen utifrån både ett nationellt och lokalt perspektiv. Vi har gjort bedömningar av befolkningsutveckling och behov av investeringar. En intressant del har varit att gå igenom jämförelser med andra kommuner och samtala om mått på effektivitet.

MIN UPPGIFT idag var att säga några ord som inledning av dagen. Jag pekade på att vi har ett synnerligen bra utgångsläge i ekonomi, attraktion, tillväxt och befolkningsutveckling. Jag nämnde att det är viktigt att vi värnar om att hålla kvar den positiva bilden av vår kommun. Inför framtiden viktigt fundera över vilka de mer varaktiga konsekvenserna blir på samhället av den pandemi vi har just nu. 

JAG UPPMANADE alla att fundera över vilka beslut vi ska ta som är strategiskt rätt och som är långsiktiga. Risken är uppenbar att vårt största engagemang är i de små frågorna, de som är lätta att förstå. Risken är också att vi hamnar i att "släcka bränder", alltså försöka hitta lösningar på det som är bekymmersamt precis just nu.  Vi måste under kommande år höja blicken och jobba hårt för att ta beslut som leder oss på rätt väg också sett på lite längre sikt.