torsdag 7 januari 2021

Demokratin segrade men kan aldrig tas för given

Vice president Mike Pence tillkännager att Joe Biden
är ny president
INFÖR HELA VÄRLDENS ögon utspelades i Washington ett nästan overkligt drama när kongressen i natt skulle utse ny president i USA. Som väl är segrade demokratin och kongressen kunde trots upplopp och hot fastställa valresultatet. Nu är det klart att Joe Biden blir nästa president. 

DET SOM HÄNT i USA är ett varnande exempel på hur skör demokratin kan vara. Det visar på att demokrati aldrig kan tas för given och hur farligt det är när maktgalna och självcentrerade personer får inflytande. Det vi nu fått se hade aldrig hänt utan Donald Trumps lögner och vilseledande av människor. Jag tycker det är tragiskt att se hur företrädaren för det vi brukar kalla världens främsta demokrati nu tvingas bort från Vita huset. Han lämnar inte som en ledare för folket utan som en uppviglare av en mobb huliganer. 

DEMOKRATIN SEGRADE men det som hänt i USA kan också hända här. Vi har numera i Sveriges kommuner, regioner och riksdag politiska partier med värderingar som har rötter i odemokratiska ideologier. Partier som har företrädare som ser Donald Trump som föredöme och som om de fick möjlighet skulle kunna skada också den svenska demokratin. Det som hänt i USA är en allvarlig påminnelse om att aldrig ta demokratin för given och det gäller också oss i Sverige och i Sävsjö kommun!