fredag 14 juli 2017

Grundläggande infrastruktur ska vara offentlig

Det är intressant att från hängmattan följa debatten om soporna i Stockholm. Det hade kanske inte blivit lika stor debatt om det gällt en sopstrejk på Höglandet men nu är känslorna heta. Det finns mycket att fundera över runt de uppgifter som kommer fram. Det påstås bland vissa sopkörare finnas gangsterfasoner med utpressning av företag. En del kräver med hot extra ”svart” ersättning för att soporna ska bli hämtade. Lönen visar sig också vara ganska hygglig redan från början med som fullbetald 37 tusen i månaden. Inte så illa i synnerhet när man jämför med undersköterskor, poliser och andra som kämpar för att ge samhällsservice.

DEN STORA DISKUSSION som nu är under uppsegling handlar om vad som ska vara privat och offentlig verksamhet. Är det ok att skattepengar används till att finansiera en så ifrågasatt och moraliskt sunkig verksamhet som den som RenoNorden bedriver?

EN NYCKEL FÖR ATT PRIVAT drift, i offentlig verksamhet, ska fungera handlar om att göra bra upphandlingar och uppföljning. Det handlar också om att inte ha en naiv inställning utan alltid vara klar över att privata företag ytterst alltid har som mål att tjäna pengar och inget annat. Offentlig verksamhet har alltid som mål att tjäna medborgarna och inget annat.

JAG TYCKER DET ÄR BRA när privata företag går in och skapar valfrihet för oss medborgare genom att exempelvis erbjuda alternativa skolor, äldreomsorg eller hyra ut gruppbostäder. Men när det gäller grundläggande infrastruktur ska den vara offentlig. Detta var något som tidigare moderatledaren Ulf Adolfsson upptäckte som ordförande för SJ. Jag lyssnade till honom för några år sedan på residenset i Jönköping. Han var så tydlig som någon någonsin kan vara med de bekymmer som privatiseringen av järnvägssystemet skapat för Sverige. Han uttryckte att ”SJ har blivit förstört av privatiseringar och en lekstuga för okunniga politiker”. Kritiken föll inte i god jord hos dåvarande partiledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt. Ulf Adolfsson fick sparken och fick gå med omedelbar verkan. Så här några år senare kan vi konstatera att Adolfsson hade rätt och Reinfeldt fel. Sanningssägare som sa ideologiskt fel saker fick inget gehör och problemen har därför fortsatt och tilltagit.

I SÄVSJÖ KOMMUN har vi valt att låta all grundläggande infrastruktur vara offentlig eller att åtminstone det offentliga ska ha avgörande inflytande över denna. Avfall, fjärrvärme, bredband med mera drivs av kommunen eller i samarbete med annan offentligt ägd aktör som exempelvis Njudung energi eller Höglandets kommunalförbund. Så vill jag också att det ska vara fortsättningsvis. Jag tror också man nationellt skulle haft mycket att vinna på om järnvägsdrift, bredbandsutbyggnad, telefoni, post, och annan grundläggande infrastruktur var offentlig. Den är för viktig för att drivas utifrån målet att skapa ekonomisk vinst!