söndag 23 juli 2017

Flatenbadet, Rosegarden och IT-skandal

Som söndagsutflykt med familjen blev det idag besök på Flatenbadet utanför Hillerstorp. Ett trevligt bad som ger en känsla av havsstrand med fin ljus sand och rent vatten. Flaten är Smålands mest långgrunda sjö och det ger också fördelen med varmt vatten och att det därmed blir en barnvänlig badplats.

ROSEGARDEN i Värnamo blev platsen för dagens lunch. De serverade en fräsch buffé med traditionella asiatiska och kinesiska rätter. I buffén ingick också friterade bananer och mjukglass vilket uppskattades särskilt av oss som gillar godsaker och efterätter.

KRISTDEMOKRATEN MIKAEL OSCARSSON är alert och skarp. I sin egenskap av ledamot i försvarsutskottet var han den som allra först gav uppmärksamhet åt Tranportstyrelsens IT-skandal. Han anmälde infrastrukturminister Anna Johansson och statsminister Stefan Löfven till konstitutionsutskottet. Detta med anledning av hur illa de skött informationen till riksdagen respektive utrikesnämnden. Han har också begärt en interpellationsdebatt i ämnet.

IT-SKANDALEN har sedan växt dag för dag. Det har nu visat sig att regeringen har känt till förhållandet länge men har duckat. Uppgifterna som kommer fram är hårresande. Hela körkortsregistret med bilder och uppgifter har överlämnats östeuropeiska IT-tekniker, utan någon säkerhetskontroll värd namnet. Det har lämnats ut information om grundläggande infrastruktur som vägar, broar, T-banor och hamnar. Det går nu att spåra information om var värdetransporter går, om bepansrade bilar och vilka personer som är säkerhetsklassade. Skadan på rikets säkerhet har näst intill ofattbara dimensioner.

GRUNDLÄGGANDE INFRASTRUKTUR ska inte privatiseras skrev jag häromdagen här på bloggen. Detta blir tyvärr ytterligare ett exempel som bevisar att denna ståndpunkt är rätt. Tidigare hanterades driften av det här IT-systemet av staten själv, genom Trafikverket i Örebro. Det sköttes med hög säkerhet och sekretess. Trots allvarliga varningar från SÄPO fördes driften över till privata företaget IBM. Detta visar sig nu vara ett allvarligt misstag.

DET ÄR uppseendeväckande att regeringen hanterat IT-frågan så bristfälligt. Det är också brist på ansvarstagande att infrastrukturminister Anna Johansson (S) hela tiden skyller på att det är andras fel. I sin egenskap av minister har hon ansvaret och ingen annan. Läser ikväll att Löfven kallat till presskonferens i morgon eftermiddag. För min del tror jag att han kommer meddela att Anna Johansson fått sparken. Förmodligen är det nödvändigt om inte regeringen ska fällas vid ett kommande misstroendevotum. Det är också avgörande för Stefan Löfven att nu visa handlingskraft om han själv ska överleva som statsminister. Ska bli intressant att följa presskonferensen!

Länken till det nämnda tidigare blogginlägget:
http://savsjo.blogspot.se/2017/07/grundlaggande-infrastruktur-ska-vara.html