tisdag 18 april 2017

Vårpropp med poliser och fingrar i syltburk

Jakob Forssmed TF partiledare för KD
Under förmiddagen presenterade S- regeringen sin vårpropp. Bra att man som väntat satsar på poliser. För oss i kommunerna är det tillfredsställande att det finns resurser med för barn och unga som har behov av extra stöd och till gymnasieskolans introduktionsprogram.
    Regeringen har tidigare i samband med beslut om extra kommunstöd talat om vikten av mindre detaljstyrning och att generella statsbidrag ska gälla. Är tråkigt och skapar osäkerhet när man ger avkall på denna inriktning för att istället åter öka andelen öronmärkta bidrag. Ett exempel på detta är att i vårproppen ingår 11 miljarder detaljerade bidrag till olika delar inom skolan. Detta återfall i gamla hjulspår innebär mer oförutsägbarhet och driver upp kostnaderna för oss i kommunerna.
    Varje kommun har unika förutsättningar och med generella bidrag kan pengarna användas där de gör mest nytta. Den nya linjen med detaljstyrning visar istället på regeringens bristande förtroende för kommunernas bedömningar och är en avsaknad av respekt för kommunernas självstyre.

DET SAKNAS REFORMER PÅ ARBETSMARKNADEN tyckte Jakob Forssmed (KD) när han kommenterade budgeten tidigare idag. Kan bara hålla med! Vi i Sävsjö kommun ser verkligen behovet av åtgärder som gör att människor kommer i arbete. I synnerhet de som har utländsk bakgrund riskerar hamna i långsiktigt utanförskap och bli till stora kommunala kostnader för försörjningsstöd när nu regeringen underlåter att satsa på denna utsatta grupp.
    Bra att regeringen satsar på poliser men så dåligt att man inte inser behovet av reformer på arbetsmarknaden och inte heller kan hålla fingrarna borta från den kommunala syltburken.