måndag 12 december 2016

”Kommunalråd rasar över sänkningen”

Dagens hastighetssänkning på riksväg 30, från 90 till 80 km/h, har rört upp känslor och samtalen om detta har varit många. För min del började det på morgonen med att Oskar Martinsson, direkt i P4 Jönköping, ringde upp för en intervju. Något som P4 senare beskrev på microbloggen Twitter som  ”Kommunalråd rasar över sänkningen”.

För min del hade jag hoppats att Trafikverket tillsammans med Region Jönköpings län istället hade prioriterat en skyndsam upprustning av denna viktiga trafikled.  Vi ser i vårt samhälle hur oerhört viktigt det är med tid. Staten satsade 13 miljarder för att vinna några få minuter genom Hallandsåsen. Många politiker, även i vårt län, är beredda att satsa 300-400 miljarder på Höghastighetståg.  Men här ute på landsbygden väljer man den enkla vägen, att bara sänka hastigheten. Det är inte okej, man måste vidta åtgärder för att vi också ska finnas med och ha en tillväxt.

Det är viktigt att det känns snabbt och enkelt att pendla till vår kommun från städer som Jönköping så väl som Växjö. Vi är beroende av att få in nyckelkompetens till våra företag. Unga och vuxna behöver känna att det är smidigt att skaffa sig högre utbildning. Vi hade behövt en förbättring, men med dagens hastighetssänkning blev det tyvärr ett snäpp sämre.

Beslutat om hastighetssänkning har överklagats till regeringen, hoppet står nu till att regeringen tar Trafikverket i örat och ålägger dem att skifta tillbaka till 90 km/h.

Länk till P4 inslagen  Kommunalråd kritiserar sänkt hastighet och  Nu sänks hastighet på 30:an

Tidigare blogginlägg om riksväg 30:
http://savsjo.blogspot.se/2016/11/vi-vill-att-regeringen-tar-trafikverket.html#more
http://savsjo.blogspot.se/2016/07/atgarda-brister-istallet-for-att-sanka.html
http://savsjo.blogspot.se/2016/09/agerande-for-rv30-med-kollegor-i-vaxjo.html
http://savsjo.blogspot.se/2016/10/90-kmh-pa-30an-kopparslagaren-och-tag.html