söndag 11 december 2016

Från Vagnshjul till småhus

Vilken beundransvärd sammanställning som Vrigstad hembygdsförening har gjort av bygdens näringsliv, då och nu! En unik och omfattande dokumentation som tar sin historiska utgångspunkt i att påven Alexander III i ett skyddsbrev till Linköpings domkyrkogods år 1177 omnämner Vrigstad som Njudungs köpstad. Boken visar att Vrigstad länge var centralorten i Västra härad och den är både historisk och aktuell med uppgifter i nutid som exempelvis att Statoil nu uppgraderats till CircleK.

Intressant ny uppgift för mig var att det fanns en gång
kollektivtrafik från Stockaryd till Värnamo. En trafik som
gick över Vrigstad och Fryele. Dags för JLT att blåsa liv i
denna viktiga linje!?
I boken omnämns 350 företag och över 900 personer.  Många medverkar också med personliga minnen och konkreta erfarenheter.  Omslaget har en vacker målning av Mats Aronsson och den nästan 300 sidor tjocka boken är rikt illustrerad med många foton. Förstås lite roligt att själv finnas med i fotodokumentationen!

Tack Vrigstad hembygdsförening och bokredaktionen Börje Cronvall, Kerstin Carlsson, Carl-Gustaf Liew och Stig Marz för att ni gjort en läsvärd och för Sävsjö kommun historiskt viktig bok!

Blir du också intresserad av att köpa boken så passa på lördag den 17 december, kl. 10.30-12.30. Då säljer hembygdsföreningen den nya boken i VIFs lottkiosk utanför Hemköp i Vrigstad.