torsdag 22 september 2022

Ringgården ska renoveras och torget inte kosta kommunen 32 miljoner

 Ringgårdens äldreboende går ut på upphandling i oktober
och byggstart kan ske i mars
I SMÅLANDS DAGBLAD finns nu två artiklar där det beskrivs som att renoveringen av Ringgårdens äldreboende flyttas fram. En är kopplad till en tjänsteman på Sävebo och en är med ordföranden i pensionärsorganisationen PRO.
Utifrån uppgifter som förs fram är det angeläget att klargöra följande:

1) DET FINNS INGEN politisk nedprioritering av Ringgården. I kommunstyrelsen 30 augusti  hade vi frågan på vår dagordning och fick redovisning av byggprocessen.  KS var enigt om att vi ska göra denna investering så fort det är praktiskt möjligt och även om det blir dyrare. Jag har idag stämt av med VD i Sävebo om att så är fallet. Fortsatt gäller att upphandling sker under hösten och byggstart preliminärt i mars.

2) NÄR DET GÄLLER påståendet ”Förnyelsearbetet med torget kostar 32 miljoner kronor, skippa det och renovera Ringgården”   så är det inte korrekt.  Åtgärder i centrum har aldrig sats i motsatts till Ringgården. Det som i investeringsbudget avsatts för torget är 2 miljoner  2023 till förberedelsearbete. Det finns sedan 7,4 miljoner under 2024, 6,6 miljoner under 2025 och 2 miljoner 2026 som medfinansiering till gemensamt projekt med Trafikverket.

3) PÅSTÅENDET OM ATT ”Arbetet med torget handlar om trafik” är inte rättvisande. I de medel som kommunen avsätter innefattas säkra skolvägar enligt Gång och cykelplan, åtgärder för tillgänglighetsanpassning för funktionshindrade, återställning vid utbyte av vatten och avlopp, ökade skuggytor, energieffektivisering av belysning, klimatåtgärder för bättre avvattning och attraktivare miljö för fler affärer i centrum och mer. 
   För oss i den politiska ledningen är detta en viktig investering. Det är helt rätt att prioritera medel för denna viktiga åtgärd i Sävsjö centrum. I synnerhet som en väsentlig del är sådant som vi ändå måste göra som ledningsbyten och energieffektivisering. 

HÖR GÄRNA AV DIG till mig, eller någon annan du litar på, när du ser denna typ av konstiga påståenden, ibland från politiker, ibland från andra. Kolla vad som är sant innan du sprider informationen vidare. Tyvärr är det allt för ofta som det sprids felaktig information och osanna uppgifter!