onsdag 9 februari 2022

Teknikcollege kan bli verklighet i Sävsjö

TEKNIKCOLLEGE KAN bli en verklighet i Sävsjö kommun. Det framkom när vi på morgonen hade frukostmöte med företag som har fler än 20 anställda. Henrik Starkman, rektor på Aleholmsskolan, var med och han berättade om hur en utredning i frågan nu går framåt. Skolan ser nya möjligheter med att skapa ett Teknikcollege och tror det kan öka skolans attraktivitet och göra elever redo för jobb i det lokala näringslivet. 

TEKNIKCOLLEGE ÄR EN samverkansplattform för kompetensförsörjningen inom svensk industri. Det är en certifierad utbildning som ger den studerande den kunskap som behövs hos företagen vilket ger en högre anställningsbarhet. De program som kan ingå i teknikcollege är Industritekniska programmet, Teknikprogrammet och Naturvetenskapsprogrammet. En bedömning är att en certifiering till teknikcollege också skulle stärka banden mellan näringslivet och Aleholmskolan. 

FRÅN FÖRETAGEN på frukostmötet var alla positiva till att det blir ett teknikcollege i kommunen och det kom signaler om att man kan hjälpa till med ordförandeskap och deltagande i en lokal styrgrupp. Min förhoppning är att utredningen nu ska löpa på väl och att vi snart får möjlighet att också formellt ta beslut i denna viktiga fråga för eleverna, företagen, gymnasieskolan och vår kommun!