torsdag 24 februari 2022

Tragiska händelser i Ukraina visar på skör demokrati

Vi Sävsjö kommun står
alltid upp för demokrati
och har undertecknat en
demokratideklaration
HÄNDELSERNA I Ukraina är djupt tragiska och de är ett fruktansvärt övergrepp på ett demokratiskt land. Oskyldiga människor, som vill leva i fred och frihet, utsätts för omänskligt lidande och otrygghet. Helt klart kommer morgonens oprovocerade anfall få svåra konsekvenser för framförallt folket i Ukraina. Men så småningom blir det konsekvenser för oss i övriga Europa och världen. 

 DET ÄR OKLART hur det förändrade säkerhetsläget kommer beröra oss i Sävsjö kommun. Det är min bedömning att det som händer i nuläget inte kommer få någon omfattade påverkan på oss. Men läget kan förändras och vi följer utvecklingen noga och gör kontinuerlig översyn hur vi kan se till att vi kan leva tryggt och säkert i vår kommun. Det som vi förmodligen kan räkna med är en ökad andel flyktingar.

FÖR OSS VAR OCH EN är det viktigt att se till att ha en bra information om vad som händer. Men också att se till att informationen vi får kommer från säkra och riktiga källor. Det är viktigt att inte sprida vidare obekräftade rykten. Utgå från att det mesta som nu sprids på sociala medier är tveksamt. Var medveten om att det finns en enorm spridning av desinformation och oriktiga uppgifter just nu. Jag tycker också att vi alla har ett ansvar att skydda våra barn från hemska bilder, från krigshändelser och skadade människor. Det är viktigt att barn inte lämnas ensamma om när de känner oro.

 UTVECKLINGEN I Ukraina tycker jag ska få oss alla att fundera över hur vi kan bidra till ett ännu bättre, demokratiskare och fredligare samhälle. Ett sätt kan vara att bidra till den lokala demokratin genom att engagera sig i något av våra lokalt aktiva politiska partier. Eller kanske engagera sig i någon förening. Kanske vill du vara med och rädda den IOGT-förening i Sävsjö som nu hotar att läggas ner. IOGT i Sävsjö är den äldsta demokratiska organisationen i vår kommun med sin 130 åriga rötter.

 VI FÅR DET SAMHÄLLE vi förtjänar och tillsammans skapar. Vi är ett av de länder med världens äldsta demokratier och det har hållit oss utanför krig väldigt länge. Med det som händer i Ukraina upplever vi hur skör demokrati kan vara.