torsdag 17 februari 2022

Ovant träffa kollegor på riktigt

Karin Havemose visade med ett exempel från verkligheten
hur många relationer som kan uppstå när ett
par glasögon försvinner på ett äldreboende.
VI SOM ÄR ORDFÖRANDE i kommunstyrelser och regionstyrelsen har inte träffats på riktigt sedan augusti 2020. När vi under torsdagen igen träffades på Ullinge värdshus kändes det lite ovant. Men förstås men roligt att kunna ses igen! Digitala möten fungerar bra men samtalen vid sidan om agendan försvinner. De personliga mötena har ett stort värde för att skapa sammanhållning och för att kunna lösa gemensamma problem.

DENNA GÅNG fick vi möta Marie Öhman som är vd och akademisk ledare för Högskolan för lärande och kommunikation. En viktig del var samtal kring samverkan runt utbildning av lärare och förskollärare.

KARIN HAVEMOSE från högskolan var med och höll ihop dagens tema om "Systemtänk". Utifrån verklighetsexempel arbetade vi med temat både i smågrupper och gemensamt.  Det är ett vanligt bekymmer att medborgare kommer i kläm mellan olika enheter och organisationer.  Det behövs ibland behov av bättre organisation och tydliga arbetsbeskrivningar. Men det finns samtidigt en fara i att allt för detaljerade regler skapar en rädsla för att göra fel. Ytterst kan det leda till en försiktighet som gör att medborgaren kommer i kläm. Personal behöver känna tillit och att det finns utrymme för engagemang och kreativitet.