söndag 31 oktober 2021

Ensidig radio om elbilar och bra ledare om musikskola

Sävsjö biogasanläggning och tankställe
I RADION HAR det de senaste dagarna gjorts en stor sak av att det i Sävsjö kommun är "lägst andel elbilar". Detta är riktigt men av de ensidiga reportagen kan man tro att Sävsjö därmed är en mindre miljövänlig kommun. Detta är totalt fel. Sanningen är tvärtom att vi även när det gäller val av fordonsbränsle tänker på klimatet.

KOMMUNENS VAL av fordonsbränsle är viktigt och i Sävsjö kommun använder vi biogas. Vi har nu nått upp till hela 54 procent biogasfordon och under förra året ökade  biogasförbrukningen med 26 % trots att tjänsteresorna minskade kraftigt.

BIOGAS ÄR DET mest miljövänliga fordonsbränslet som finns. Det fantastiska cirkulära upplägget med att låta lokalt producerad gödsel, matavfall med mera bli lokalt använt fordonsbränsle och restprodukten bästa tänkbara gödning till våra lokala åkrar är ett enastående exempel på hur man kan skapa ett långsiktigt hållbart samhälle. Jag vågar dessutom påstå att biogasbilar är långt mer miljövänliga än elbilar! Den el som måste till för elbilar måste produceras delvis av miljömässigt tveksam kärnkraft och ibland även av kol. Tittar man på batteritillverkningens användning av metaller och det batteriavfall som nu skapas så är elbilar ett ytterst tveksamt val ur miljöperspektiv.

JAG KAN TYCKA ATT radion borde balansera upp förra veckans reportage om Sävsjö kommuns låga andel elbilar. Detta med att denna nya vecka lyfta Sävsjö kommun som föredöme i val av det fantastiska fordonsbränslet biogas!

MUSIKSKOLAN HAR de senaste dagarna varit en het fråga i vår kommun. Det är bra att många reagerar över skolinspektionens beslut om att förbjuda musikundervisning i sin nuvarande form. Smålands Dagblads Per-Ola Nilsson skriver en mycket välformulerad ledare i ämnet som du kan läsa på denna länk: 
https://www.smalandsdagblad.se/2021-10-30/lat-inte-skolinspektionen-slakta-savsjos-kommunala-musikskola

På följande länk kan du läsa och lyssna till radions reportage om elbilar: