måndag 11 oktober 2021

Bra samtal om granskning av finansiell planering

Ett spindeldiagram som visar att Sävsjö är
bättre än länsmedel i de flesta parametrar
DE FÖRTROENDEVALDA revisorerna har gett revisionsbolaget Kpmg i uppdrag att granska den finansiella planeringen i kommunen. Som del i granskningen har jag och kommunchefen idag samtalat med Nils Nordqvist om vår syn på kommunens planering och kommunens hantering av finansiella risker. 

I VÅR KOMMUN finns en mycket god ordning och struktur på vår finansiella planering. Utgångspunkten är ytterst de tydliga mål som fullmäktige ställer upp för "God ekonomisk hushållning". Målen handlar om driftsöverskott med 2 procent sett över  femårsperiod, långfristiga skulder ska inte öka sett över åttaårsperiod och en oförändrad kommunalskatt. De som granskar kommunens ekonomi kan se att vi mycket väl klarar de mål som satts upp!

I DAGENS SAMTAL gick vi också in på hur vi klarar oss i jämförelse med andra kommuner. Vi berättade om de löpande jämförelser med övriga kommuner i länet och landet som görs genom en finansiell analys som Kommunforskning i Västsverige tar fram årligen. En analys som visar att Sävsjö tillsammans med Vaggeryd och Gislaved är länets finansiellt starkaste kommuner!

SAMTALET LANDADE I att det goda ekonomiska läget i vår kommun delvis är ett resultat av en bra ordning på den finansiella planeringen. Jag ser fram emot att ta del av den granskningsrapport som kommer inom kort i  ärendet.