måndag 9 oktober 2023

Familjecentralen en riktigt bra verksamhet.

Jag, Maria Larsson och  Anna-Karin Yngvesson var drivande
för en familjecentral i Sävsjö
MED ETT STUDIEBESÖK på familjecentralen i Sävsjö inleddes måndagskvällens gruppmöte med kristdemokraterna. Familjecentralen har en mycket bra verksamhet där det ingår barnmorskemottagning, barnavårdscentral, öppen förskola och socialtjänst. 

BARNMORSKAN Frida Sjölin Petersson var med och gav information. Hon berättade att de som arbetar på familjecentralen är till för föräldrar och barn i vår kommun. Det kostar inget att gå dit. Familjecentralen är en mötesplats för alla blivande föräldrar och barnfamiljer med barn 0 – 6 år. Det finns stor kunskap inom en bredd av områden och alla har möjlighet att ta upp olika frågor och funderingar som man har om sitt barn och om att vara förälder. Även tonåringar och tonårsföräldrar är en del av familjecentralens verksamhet.
Gruppmötet fick information av Frida Sjölin Petersson
JAG HADE UPPDRAGET att ge en liten historisk återblick på hur det gick till när det blev en familjecentral i Sävsjö. Vi som Kristdemokrater kämpade mycket för att få till en familjecentral. Vi fick stort stöd från Maria Larsson som drev frågan både på riksnivå och i länet. Min första notering om arbetet för en familjecentral är från 2006 då Maria och jag gjorde ett studiebesök på vårdcentralen i Sävsjö. I samband med studiebesöket lyfte vi fram behovet av en familjecentral i Sävsjö. Det var många turer fram och tillbaka och jag jobbade i kommunstyrelsen och Anna-Karin Yngvesson via barn- och utbildningsnämnden för att förverkliga vår vision om en familjecentral i Sävsjö. Det fanns stora diskussioner om begreppet "familj" som inte alla gillade. Det var också svårt att komma överens med landstinget om hur hyreskostnaden skulle fördelas mellan landstinget och kommunen. Processen gick stegvis framåt och i april 2008 kunde den nya familjecentralen invigas av kommunfullmäktiges ordförande Ingvar Jarfjord. Sedan invigningen har arbetet varit mycket uppskattat och välfungerande!

VI HADE EFTER INFORMATIONEN ett gruppmöte som  leddes föredömligt av Anncatrin Ek.  På dagordningen fanns Gymnasiesamverkan, Kretslopp sydost, Detaljplan för OBOS etablering och Stipendium för bilkörkort inom gymnasieskolan.