onsdag 1 september 2021

Minister imponerad av Stockarydstermninalen

Mötet med infrastrukturministern var via Skype
JÖNKÖPING, HALLAND och Kronobergs regioner mötte under onsdagen Infrastrukturminister Tomas Eneroth. Regeringens Elektrifieringskommission har utmanat regionerna att ta fram så kallade elektrifieringslöften och ministern ville informera sig om nuläget med dessa löften . Jag presenterade för ministern Stockarydsterminalens vision om att också lastbilstransporter till och från terminalen ska kunna gå med el.

VARJE ÅR anländer omkring 10 000 lastbilar till terminalen. Transporter som idag nyttjar fossila bränslen. En majoritet av lastbilarna fraktar träråvaror inom en radie om tio mil från terminalen. Utifrån körsträcka så skulle dessa tunga transporter fungera utmärkt att elektrifiera. I samarbete med Stockarydsterminalens kunder; Stora Enso, Södra och SCA är målet att elektrifiera de tunga transporterna som anländer till terminalen. Vi vill försöka få en helt elektrifierad kedja inom skogsbruket- från avverkning till slutkund. 

SAMTIDIGT SOM terminalens kunder erbjuds laddinfrastruktur inom området bör det kapacitetsmässigt byggas så att även externa transporter från väg 30 kan gå in på väg 761 och komma åt att snabbladda sina fordon. Förutsättningarna för elektrifieringen utreds nu vidare i en förstudie. Idag finns inte lämpliga elektrifierade tunga transporter för skogsbruk ute på marknaden. I samarbete med terminalens kunder och i dialog med fordons och maskintillverkare vill vi skapa förutsättningar för den infrastruktur som möjliggör en snabb elektrifiering så snart det är möjligt.

VÅR VISION kopplat till Elektrifieringslöftet är att Stockarydsterminalen ska bli den första fullt elektrifierade och hållbara råvaruterminalen!

TOMAS ENEROTH var mycket positiv till länets redovisning och var imponerad över Stockarydsterminalen och volymen av transporter. Han kände väl till var terminalen finns eftersom han ofta åker riksväg 30 till och från Växjö där han har sin hemort. När vi kommer lite längre i arbetet ska jag se till att Infrastrukturministern vid något lämpligt tillfälle kommer på besök!