torsdag 23 september 2021

Delårsrapport signalerar stark ekonomi

Ishallen har fått ny ismaskin och åtgärder för energibesparing
Fotot visar när HA74 gör mål mot Mjölby i en hemmamatch
EN DELÅRSRAPPORT är nu klar för tiden fram till sista augusti. Prognosen är bättre än väntat och landar på totalt plus drygt 44 miljoner och det visar än en gång att Sävsjö kommun har en stark ekonomi. Samtidigt är det bekymmersamt i flera nämnder och det beror delvis på pandemin.


UNDER DAGEN HAR jag skrivit klar "Kommunalrådets inledning i delårsrapport". Läs gärna mina kommentarer och bedömningar av läget i Sävsjö kommun och i omvärlden på följande länk: 
https://savsjo.blogspot.com/2021/09/delarsrapport-signalerar-stark-ekonomi.html


Kommunalrådets inledning i delårsrapport

Stark delårsrapport signalerar god ekonomi

Årets delårsrapport för Sävsjö kommun signalerar att kommunen befinner sig i ett gott ekonomiskt läge. Det redovisade resultatet för sista augusti på drygt 44 miljoner visar att årets resultat kan bli ännu bättre än förra årets. Det goda resultatet hjälper till att finansiera de stora och nödvändiga investeringar som ligger framför. Det finns samtidigt budgetavvikelser och rekryteringsbekymmer i flera nämnder som skapar en del osäkerhet inför kommande år. 

   I det större perspektivet visar de senaste månaderna att indikatorerna för både global och svensk ekonomi har en stark återhämtning efter coronapandemin. Men osäkerheten är fortsatt stor över hur det blir med coronavirusets långsiktiga konsekvenser. Andra osäkerhetsfaktor för framtida utveckling är en högt värderad aktiemarknad och bekymren med höjda priser och svårigheten med leveranser av råvaror och komponenter till företagen.


Arbetsmarknad och företagande

Arbetslösheten i Sävsjö kommun ligger på 7,7 procent och det är en rejäl förbättring i jämförelse med hur det var för ett år sedan. Arbetslösheten bland de som är födda utomlands har också förbättrats avsevärt och ligger nu på 23,6 procent. Sävsjö kommun är en bra kommun för företagande och det visas bland annat genom att kommunen klättrar till 59:e plats i Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet. Det har varit en positiv trend under många år och årets placering är den bästa sedan 2013. Rankingen publicerades samtidigt som företagen och kommunen gemensamt lanserade en helt ny organisation och strategi för samarbete. Denna innebär att det ännu tydligare skapas ”en väg in” för alla frågor som rör stöd till näringslivet. Denna ”en väg in” kan bli en framgångsfaktor för framtida stöd till företagande. 


Nämnder visar minusresultat

 Det är en stabil ekonomi och en god verksamhet sett till hela kommunkoncernen. Men nämndernas budgetavvikelse på drygt 11 miljoner visar på behov av åtgärder. En del är kopplat till pandemin och dess konsekvenser och det berör särskilt socialnämnden och äldreomsorgen. Det finns också ökade kostnader för stöd till funktionshindrade, placeringar av barn och unga samt försörjningsstöd. Barn- och utbildningsnämnden visar avvikelser inom förskola och gymnasieskola. Kultur– och fritidsnämnden har stort minskade intäkter på familjebadet kopplat till pandemin.

Kommunens bolag redovisar tillsammans ett överskott på drygt 19 miljoner. Det som ger det ökade samlade resultatet är framförallt ökade skatteintäkter och generella statsbidrag

    När det gäller investeringar kommer det största investeringen någonsin påbörjas i höst med byggnationen av Rörviks skola. Gång- och cykelvägen i Rörvik kommer färdigställas under året. Andra stora investeringar har skett inom gymnasieskolan och för färdigställande av ett LSS-boende i Sävsjö. Det har också skett satsningar på fritidsområdet med en ismaskin och energibesparande åtgärder i ishallen. Ett bekymmer är att endast 34 procent av det investeringsutrymme som avsatts har använts.

Goda framtidsutsikter


Vi lämnar nu förhoppningsvis pandemin bakom oss och kan konstatera att vi med mångas fantastiska insatser också hanterat denna ansträngning på ett alldeles utmärkt sätt. När vi blickar framåt finns det en hel del utmaningar att hantera. Men sammantaget ger en god ekonomi och bra verksamhet goda framtidsutsikter.

Stefan Gustafsson
Kommunstyrelsens ordförande