torsdag 29 juli 2021

Trafikverket måste bättra skötsel och ordna reservel till tunnelpumpar

Emellanåt har jag själv renast bort
skräp i tunnelns avloppsgaller
ÅSKAN I TISDAGS gjorde kommunen strömlös i sex timmar. Det regnade också häftigt och eftersom elen var utslagen fungerade inte de vattenpumpar som ska tömma vägtunneln under järnvägen i Stockaryd på regnvatten. Detta innebar att vägtunneln var blockerad tills vår räddningstjänst lyckats pumpa bort vattnet i väntan på att elen skulle komma tillbaka. 

VÄGTUNNELN UNDER JÄRNVÄGEN i Stockaryd är Trafikverkets ansvar och de sköter inte detta åtagande på ett tillräckligt bra sätt.  Vintertid blir det emellanåt under lång tid livsfarlig svallis som bildas pga inläckage. Något som bilar och lastbilar måste väja för när det samtidigt är halka.  Det är ofta bekymmer med att det sätter sig löv och annat skräp i avloppsgallren i både tunneln för bilar och för gång- och cykeltrafik. Något som jag ibland för egen del har hjälpt till med att ta bort.

NÄR SEMESTERN ÄR över ska jag ta initiativ till att vi än en gång tar kontakt med Trafikverket för att pressa på om att de måste uppgradera sin skötselnivå av denna viktiga tunnel. Detta nödvändigt för att säkra möjligheten för att räddningstjänst, ambulanser och polis alltid ska kunna färdas denna väg. Det är också en nödvändig väg för vår kommuns hemtjänst och hemsjukvård. Skötseln måste vara regelbunden och det måste också installeras reservel som kan försörja tunnelns pumpar med ström när det blir strömlöst i samhället.