fredag 9 juli 2021

Det är tillsammans vi kan skapa levande centrum

VAD GÖR NI FÖR ATT Sävsjö centrum ska bli levande? Det undrar signaturen "Kommuninvånare och skattebetalare" i en insändare som publicerades i måndagens Smålands Dagblad.

ETT LEVANDE centrum i Sävsjö stad är viktigt för hela kommunen. Det är något som vi jobbar mycket och offensivt med. Men ska centrum bli levande behöver vi som kommun, köpmän, fastighetsägare och innevånare inse att vi har ett gemensamt ansvar. 

 I FREDAGENS tidning svarar jag tillsammans med medarbetare på insändaren och du kan läsa vårt svar på följande länk:
https://savsjo.blogspot.com/2021/07/det-ar-tillsammans-vi-kan-skapa-levande.html#more


Replik 
på insändare "Centrala Sävsjö-döende" publicerad i Smålands Dagblad 2021-07-05



Det är alla som bor här som kan göra vår stad levande 

För det första vill vi tacka för den omsorg som kommuninvånare och skattebetalare visar för kommunens centrala delar. Utan det engagemanget; med invånare som vill strosa i staden, handla lokalt i våra butiker, gå till frisörer eller äta hos våra kaféer och restauranger skulle stadskärnan tyna bort fort, då vi med utvecklingen av e-handeln just nu är inne i ett stort stadskärneskifte vi aldrig tidigare har skådat i Sverige.

  Tack vare stort lokalt engagemang och duktiga innovativa entreprenörer så har vi många levande butiker och näringsliv i stadskärnan. Inklusive frukt- och livsmedelshandlare. Även om du inte tycker att det behövs fler sådana verksamheter så har vi en fri företagsamhet i Sverige där konkurrens råder, där privata fastighetsägare får hyra ut till vilka företag de vill och där alla företagare, oavsett bransch, kan komma till oss på Tillväxthuset och få råd och stöttning i sin nyföretagarprocess. Att några godtyckligt skulle få el till reducerat pris från kommunen stämmer inte. Däremot har kommunen avsatt tre stycken så kallade ”matvagnsplatser”, där man kan söka och få tillfälligt tillstånd att placera sin matvagn för ett år i taget. På dessa platser betalar man för el och elförbrukning i en schablonavgift kopplat till hyreskostnaden. 

  Detta på grund av att kommuner inte har lov att sälja el enligt vanlig taxa. Det är fritt för vem som helst att kunna söka dessa platser och varje år görs ett nytt beslutsfattande kopplat till dessa platser.

VAD GÖR DÅ kommunen? Jo, kommunen har upphandlat konsulter som under sommaren och hösten arbetar med ny gestaltning och projektering för västra delen av Sävsjö Centrum, inklusive torget. Kommunen har via Sävsjö Industrifastigheter köpt in det före detta Stadshotellet i Sävsjö, som nu håller på att renoveras för att rymma ca trettiotalet arbetsplatser och bli en fin upprustad byggnad invid torget. Kommunen arbetar tillsammans med Trafikverket för att tillgänglighetsanpassa stationsområdet, bland annat med hissar- en åtgärd som är planerad under 2022. Just nu har omplantering och röjning skett vid Tunneltorget för bättre sikt och en tryggare miljö. Nya fina perennplanteringar har gjorts på flera platser i stadskärnan. Saneringsarbeten är under planering, så att vi återigen kan uppföra en ny äventyrslekplats i stadskärnan i utbyte för Socker-klaras lekpark. Det görs en översyn av gång- och cykelvägar i stadskärnan så att det ska bli lättare att ta sig till olika målpunkter. Sävsjö Näringsliv AB arbetar aktivt med att stötta handeln och samarbetar med Sävsjö handel i olika projekt och årliga arrangemang. Sävsjö Näringslivs AB har även initierat och startat igång ett stort projekt tillsammans med Vetlanda kommun för att ytterligare lyfta den lokala handeln och besöksnäringen i stadskärnan och kommunen. Under dessa utmanande år har Sävsjö kommuns politiker vid tre tillfällen beviljat ett stort extra stöd till företag i Sävsjö kommun i form av presentkort till anställda i kommunen att använda lokalt. 

MEN KOMMUNEN KAN inte göra en stadskärna attraktiv; kommunen kan och ska göra sin del. Det är bara tillsammans med fastighetsägare, lokala entreprenörer, civilsamhälle/föreningsliv och inte minst oss invånare som vi kan göra staden levande!

Sävsjö kommun
Stefan Gustafsson, kommunstyrelsens ordförande

Jan Holmqvist, kommundirektör 

Kristin Nilsdotter Isaksson, planerings- och utvecklingschef 

Helena Gill, vd Sävsjö näringsliv AB 

Sävsjö kommun och Sävsjö Näringslivs AB, Tillväxthuset