torsdag 8 juli 2021

F.O. Nilsson bärare av väckelserörelse och demokrati

HÄR KOMMER ETT TIPS vad du kan lyssna på under sköna sommardagar!

BILDNINGSBYRÅN I SVERIGES Radio har gjort ett mycket intressant program om baptistpionjären Fredrik Olaus Nilsson. År 1848 förättas i havet utanför Vallersvik första vuxendopet i Sverige. Med dopet bildas vårt lands första frikyrka. För denna blir blir F.O. Nilsson föreståndare och han får lida svårt för detta. Han blir fängslad, misshandlad och landsförvisad. Men frikyrkans framväxt gick inte stoppa och hela den svenska väckelserörelsen började växa fram.

INOM DEN NYA väckelserörelsen blev det för första gången i Sverige full demokrati. Alla medlemmar i de nya församlingarna fick lika rösträtt oavsett om man var man eller kvinna eller om man var rik eller fattig. Den demokrati som föddes med frikyrkorna spreds sedan vidare till nykterhetsrörelsen och sedermera också till arbetarrörelsen. Frikyrkorörelsen hade alltså full demokrati 70 år innan kvinnor gavs rösträtt i allmänna val i Sverige. 

JAG ÄR GLAD ÖVER att ha mina rötter inom frikyrkan. Efter att lyssnat på avsnittet i Bildningsbyrån är jag stolt över att också tillhöra en rörelse som var banbrytande i arbetet för hela vårt lands demokrati. 


Det finns också avsnitt om F.O. Nilsson i SR Släktband på följande länk: https://sverigesradio.se/avsnitt/496721