tisdag 20 december 2022

Höglandssamling om framtidens gymnasieskola

DET VAR BESTÄMT att vi var några tjänstepersoner och politiker som idag skulle åka tåg till Nässjö. På agendan var information och samtal om samarbete mellan våra gymnasieskolor. Jag skulle stiga på i Stockaryd och resten i Sävsjö.

EN TÅGOLYCKA i Alvesta satte stopp för våra planer och jag fick ta bilen och fylla den med gänget av politiker och tjänstepersoner. Jag gillar att åka tåg och väljer det i första hand men tyvärr är tåget känsligt för störningar och man får alltid vara beredd på att ändra sin reseplanering.

LARS STJERNQVIST har arbetat med en statlig utredning om framtidens gymnasieskola som fått riksdagens gillande. Med denna utredning slås fast bland annat att kommunerna måste öka sin samverkan. I våras gjorde han också en utredning om samverkan mellan gymnasieskolorna på Höglandet och denna har sedan diskuterats en hel del ute i kommunerna och inom vårt gemensamma kommunalförbund. Vid dagens möte var det med politiker från kommunstyrelser och barn- och utbildningsnämnder. Det var också med kommundirektörer och skolchefer. Vi har fått information om ett fördjupat underlag som tagits fram och samtalat om hur vi går vidare. Enigheten stor om att arbetet för en mer strukturerad samverkan ska gå vidare och att ett principiellt beslut bör tas under första halvåret 2023.