måndag 23 maj 2022

Tillsammans för hälsa, stöd, omsorg och vård

"TILLSAMMANS MÖTER VI framtidens behov inom området främjande, stöd, omsorg och vård" är ett strategidokument som jobbats fram i länet och som fullmäktige enhälligt ställde sig bakom under måndagskvällen.

BÅDE REGIONEN och kommunerna har jobbat med den här inriktningen och vi är överens om att det är viktigt att jobba tillsammans för att göra det allra bästa för varje invånare inom området främjande, hälsa, stöd, omsorg och vård. Det gäller alla områden i livet och därför handlar den här strategin om socialtjänst men också kultur- och fritid och skola.  Det har varit en rad dialogmöten med olika grupper i samhället och allt har sedan formulerats i fyra strategier som ska skapa värde för alla som bor i vår kommun och för hela länet.
1) Riktat stöd till att främja hälsa och förebygga ohälsa
2) Samverkan och kontinuitet för invånare med komplexa behov
3) Förändrade arbetssätt
4) Stärkta förutsättningar

EN VIKTIG DEL i att skapa kvalitet för invånarna har varit att vård, stöd och främjande av hälsa ska ske så nära människor som möjligt. I detta finns det vi kallar ”Nära Vård”.  Detta är bra och erfarenheten är att vi i kommunerna klara jobbet väl och får god respons från invånare. Men det innebär samtidigt att vi får göra insatser som regionen tidigare gjort och det blir en ekonomisk förskjutning till oss, något som framförallt socialförvaltningen redan idag märker av. Om det leder till bestående kostnadsförskjutningar mellan regionen och kommunerna så behöver överenskommelse finnas kring finansiering.

EN ANNAN DEL som vi ofta pekar på är att regionen också via vårdcentralerna måste svara upp emot kommunens arbete kopplat till nära vård. Det är därför viktigt att regionen fortsatt satsar på en stark vård i hela länet med möjlighet att stötta kommuner med t ex läkarinsatser när behov av sådana finns. Men i grunden är denna förändring positiv som sätter den enskilda personen och hans eller hennes behov i centrum. Den utgår från insikten att vi i kommunerna i de allra flesta fall har större möjlighet att möta enskilda invånare också i frågor där hälso- och sjukvård är centrala delar i dennes behov.