tisdag 17 maj 2022

Sävsjö kan besluta om mer kapacitet för va-ledningar

Kristoffer Nilsson och Per-Olof Johansson kämpar för
att laga en vattenläcka i Stockaryd
KOMMUNSTYRELSEN HAR samtalat med Serviceförvaltningen och Njudung Energi om behovet av att öka kapaciteten för att jobba med reparation, utbyte och utbyggnad av vatten och avloppsledningar.  I vår kommun är de flesta va-ledningar från 60-talet eller äldre. Vi har bara ett va-lag som jobbar med detta  och det innebär att vi med nuvarande bemanning behöver över 300 år för att förnya ledningsnätet. Det är ju uppenbart att det inte är hållbart.

I VETLANDA finns fyra va-lag och efter dagens samtal lutar det åt att vi för vår del ökar till två va-lag. För att klara denna utökning krävs att vi kan rekrytera mer personal men också investering i en del maskiner till en kostnad av drygt 2 miljoner. Den ökade kostnaden belastar "VA-kollektivet" och hämtas hem genom den taxa som fullmäktige årligen fastställer för de som har kommunalt vatten och avlopp.

HUR DET SLULIGT BLIR avgörs i samband med budgetbeslutet och om det där avsätts medel för de investeringar som krävs. För min del tycker jag detta är en riktig prioritering. Vi behöver bra kvalitet på vatten och avloppsledningar för att kunna ge våra invånare ett långsiktigt fullgott dricksvatten. Vatten en förutsättning för god hälsa! Men vi behöver också ha kapacitet att kunna bygga vatten och avlopp för att kommunen ska få tillväxt genom nya tomter för bostäder och industrier.