torsdag 12 maj 2022

kriminalvårdsbrev och gymnasieutredning

Här en bild där jag är tillsammans med kollegorna
Sara Lindberg, Mats Holmstedt, Annelie Hägg
Henrik Tvarnö och Beata Allen
TVÅ DAGAR MED KSO-kollegorna på Höglandet avslutades med att vi träffades i Nässjö stadshus för att gemensamt underteckna ett brev till Kriminalvården. Brevet är avsett att visa kriminalvården att alla kommuner på Höglandet stödjer en etablering i Nässjö av en anstalt säkerhetsklass 2 med 400 anställda. Om denna etablering blir av kommer den utan tvekan bidra till att invånare i Sävsjö upplever att de får en bredare arbetsmarknad och nya möjligheter att söka intressanta jobb!

UNDER SEN eftermiddag samlades vi på Pigalle i Nässjö tillsammans med fler politiker och tjänstemän från alla Höglandskommuner.  Med fanns Lars Stjernkvist och hans medarbetare för att redovisa en gymnasieutredning som gjorts för höglandskommunerna. Den är nu kort redovisad och våra kommundirektörer har uppdraget att analysera slutsatserna. Jag återkommer till utredningen när jag vet mer.

VÅRT GEMENSAMMA brev till Kriminalvården kan du läsa på följande länk:
https://savsjo.blogspot.com/2022/05/kriminalvardsbrev-och-gymnasieutredning.html
--------------------------------------------------

2022-05-12 

 Till Kriminalvården 

Med anledning av en eventuell anstaltsetablering i Nässjö Nässjö kommun är en av fyra kommuner som Kriminalvården ser som möjlig etableringsort för en ny kriminalvårdsanstalt. Kriminalvården skulle bli en stor arbetsgivare i Nässjö kommun och det välkomnar vi höglandskommuner. Vi har ett väl upparbetat samarbete och sedan många år ser vi Höglandet som en gemensam arbetsmarknad. Det finns en stor potential till goda pendlingsmöjligheter, framför allt till och från Nässjö. Det gör också att vi har en gemensam bostadsmarknad och sammanlagt bor det 115 000 personer i de sex höglandskommunerna. Vi bedömer också att det finns goda rekryteringsmöjligheter och vår gemensamma arbetsmarknad innebär bra förutsättningar för tandemrekrytering vid inflyttning. En anstaltsetablering skulle innebära att vi får en variation och en möjlighet till rotation på arbetsmarknaden – en anstalt skulle vara ett komplement till de branscher som redan finns och som till stor del består av lager, logistik och industri. Fler statliga etableringar på Höglandet är naturligtvis också positivt och viktigt för oss.
 
Genom detta brev vill vi gemensamt framföra att samtliga kommuner på Höglandet ser en anstaltsetablering i Nässjö som något positivt. Det stärker näringslivet och skapar därmed trygghet och stabilitet i samhällsutvecklingen i våra kommuner och vi kommer att samarbeta för att till exempel underlätta Kriminalvårdens kompetensförsörjningsbehov. 

 Stefan Gustafsson (KD) 
 Kommunstyrelsens ordförande Sävsjö 

 Beata Allen (C) 
 Kommunstyrelsen ordförande Aneby 

 Annelie Hägg (C) 
 Kommunstyrelsens ordförande Eksjö 

 Sara Lindberg (S) 
 Kommunstyrelsens ordförande Nässjö 

Mats Holmstedt (M) 
 Kommunstyrelsens ordförande Tranås 

 Henrik Tvarnö (S) 
 Kommunstyrelsens ordförande Vetlanda