onsdag 9 mars 2022

Region och stat behöver agera efter dieselsmocka

Fler vill resa med  Krösatåget 
DIESELPRISET PASSERADE 28 kronor idag och för många är en gräns passerad där bränslekostnaden blir ohanterbar. Dagens ökning innebär att dieselpriset ökat med över 8 kronor i år. Bensinpriset har sedan årsskiftet gått upp med 5 kronor till över 23 kronor litern. De höga priserna på bränsle och el hör ihop med Rysslands invasion av Ukraina, och att västvärlden inte längre vill köpa den ryska oljan. 

MÅNGA HÖR AV SIG för att priserna gör det riktigt kämpigt. Det är företag som har energikrävande produktion. Privatpersoner som måste ha bilen för att pendla till jobb. Det är de som arbetar med jordbruk, skogsbruk. Så här kan vi inte ha det!

DET FINNS VÄL INGET annat land som har så höga skatter på fordonsbränslen som Sverige. Sveriges regering bör därför omgående se till att sänka skatten på bränsle med åtminstone 8 kronor litern. Region Jönköpings län borde i detta läge, åtminstone tillfälligt,  förstärka buss och tåglinjer så fler kan använda kollektivtrafiken när man inte längre har råd att åka bil till jobbet. Flera jag har talat med vill ställa bilen om det bara är möjligt att ta sig till jobbet på annat sätt.
Dags att agera!