söndag 20 mars 2022

Alf tydlig och klok om kriget i Ukraina


 I en debattartikel ger Alf Svensson sin syn på händelserna i Ukraina. Som vanligt tydligt och klokt utifrån den stabila kristdemokratiska värdegrund som utgår från alla människors lika och unika värde. Även om Alf själv är senior landar artikeln i det så viktiga barnperspektivet. Tack Alf Svensson!
Läs texten på följande länk:
https://savsjo.blogspot.com/2022/03/alf-tydlig-och-klok-om-kriget-i-ukraina.html#more



NU AVGÖRS VILKEN FRAMTID VÅRA BARN FÅR DRÖMMA OM


HAN ÄR EN FOLKMÖRDARE, Putin. Om inte hans krig i Ukraina kan kallas folkmord, då kan vi ta bort det ordet ur vårt språk och våra ordlistor. Folkfördrivning är också vad denne despot ägnar sig åt. Det måste vara en självklarhet att han ställs inför Internationella brottmålsdomstolen i Haag, vare sig man lyckas få honom dit, inför skranket eller ej.
    Och så hotar han Sverige. Som om vårt land skulle styras från Kreml! Vedervärdiga tanke! Som om Putin bestämmer och reglerar Europas nationgränser! 
     Det vore lämpligt att svenska UD kallade upp Rysslands stockholmsambassadör till departementet. Han borde få redogöra för hur hans uppdragsgivare, Putin kan komma fram till så uppenbart galna idéer, så han hotar ett lands suveränitet och och självständighet.
    Premiärminister Zelenskyj, ministrar, parlamentariker och många andra vädjar om att flygförbud upprättas över ukrainskt territorium. Vi har hört med vilken desperation man vädjar. Inför Europaparlamentet, USA:s kongress Nato-sammanträden et cetera.
    Om ett flygförbud inrättades och garanterades av demokratiska makter skulle Putins urskiljningskösa dödande, bombandet av civila, kunna hejdas, menar man från ukrainsk horisont.Vi förstår nog alla risken att kriget då skulle eskalera.

MEN VART TOG MIG-PLANEN vägen, som sades stå fullt användbara på polsk mark? De skulle, om rapporteringen varit korrekt, kunna flygas av ukrainska piloter. Detta skulle självfallet inte vara liktydigt med att införa ett flygförbud, men det skulle vara till gagn för luftförsvaret.
    Hittills har all "flygplanshjälp" uteblivit. Andra vapen skickas och har skickats från en rad länder.
Är det så stor skillnad mellan att bistå med pansarvapen och att bistå med flygplan som hanteras av ukrainare?
    I båda fallen handlar det odiskutabelt om försvarsmateriel. i båda fallen handlar det nu om att i synnerhet rädda livet på civila medmänniskor.
    Det övergår förvisso min förmåga att reda ut skillnaden mellan pansarskott som slår ut stridsvagnar och torpeder från flygplan som skjuter sönder stridsvagnar och flygplan
    Putin har förlorat kriget. Om man nu kan använda något annat ord än "förlora" i samband med krig.
Och ytterst handlar det nu om civilisationens och om demokratins överlevnad. Om vilken framtid våra barn ska få drömma om och leva i.

Alf Svensson