torsdag 30 december 2021

Tråkigt sluta året med beslut pga ökad smittspridning

Ett av de scenarier som Folkhälsomyndigheten
ser för januari. Blått är bedömning och rött hur
det faktiskt blev tidigare under pandemin
ÅRETS SISTA ARBETSDAG har jag skickat ut en uppmaning till alla ordförandekollegor om att alla styrelser och nämnder snarast ska gå över till digitala möten. 

TRÅKIGT ATT SLUTA ÅRET med en sådan negativ uppmaning. Men prognosen på smittspridning framåt är sådan att jag inte ser något val. Som väl är har vi i vår kommun just nu ett bra läge och har låg andel covid-sjuka i en jämförelse med andra kommuner i länet. Utvecklingen för länet och riket är dock ökande.

FOLKHÄLSOMYNDIGHETEN HAR bedömt kommande utveckling utifrån tre möjliga scenarier. I alla tre är ökningen påtaglig fram till en topp någonstans i mitten av januari och därefter går smittan tillbaka igen. I sämsta fall kommer vi under en tid få ett smittoläge som kommer bli med de högre vi haft i vår kommun. Denna möjliga utveckling kommer i ett läge när personalsituationen är hårt ansträngd pga sjukfrånvaro inom framförallt socialförvaltningens äldreomsorg och inom personlig assistens. Personalen på våra sjukhus och inom primärvården är också redan nu hårt belastad.

UTIFRÅN  BEDÖMD ÖKAD smittspridning går Region Jönköpings län och övriga kommuner i länet efterhand över till ökad försiktighet. En del i det är att man går tillbaka till digitala möten och undviker deltagande i konferenser och möten där man träffas fysiskt. Vi i Sävsjö ska också göra vad vi kan för att minska smittspridningen. Vi måste göra det vi kan för att  minska belastningen på den vård- och omsorgspersonal som nu igen sliter hårt för att klara en onormalt tuff situation.