måndag 27 december 2021

Prat i radio om arbetsförmedling och lutfisk till lunch

Lutfisk till lunch
RADION UPPMÄRKSAMMAR att det i Sävsjö och en rad andra kommuner i länet saknas arbetsförmedling. Jag intervjuades på morgonen i radion om hur detta påverkar vår kommun.

I SÄVSJÖ KOMMUN är det ungefär 25 procent av invånarna, i arbetsför ålder, som inte kan försörja sig själva. Dessa personer behöver komma in i arbete eller utbildning för att sedan kunna bli självförsörjande. 

VI BEHÖVER EN aktiv och välfungerande arbetsförmedling för att vända utvecklingen. För de som är långt från arbetsmarknaden räcker det inte att hänvisa till en dator. Man behöver en personlig kontakt. Arbetsförmedlingen verkar tyvärr dock gå åt motsatt håll. När JÖK-avtalet skapades var en del att reformera och privatisera stora delar av arbetsförmedlingens uppgifter.  En omställning som oroar mig mycket och som innebär att privata företag tar sig an de enkla uppdragen. De där det är lätt att kapa åt sig finansiering. Personer som är långt från arbetsmarknaden hamnar mellan stolarna och landar istället i kommunens knä. Jag hoppas att den nya regeringen, med Magdalena Andersson vid rodret, ska skaka av sig bojorna från Centern och Miljöpartiet och tänka om i arbetsmarknadspolitiken.  Om inte staten vill ta ansvaret är vi i kommunerna beredda att göra mer, men då med statlig finansiering. Jag tror vi kan göra arbetsförmedlingsuppdraget bättre än staten!

Lyssna till radiointervjun på följande länk:
https://sverigesradio.se/artikel/nedlagda-arbetsformedlingar-da-far-kommunen-ta-ansvar

IDAG VAR BÅDE HUSTRUN och jag hemma och det blev lutfisk till lunch. Fisken är väl inte så märkvärdig men den goda vita såsen med pepparsmak är otroligt god!