fredag 10 december 2021

Bekymmersamt med låg vaccination i vår kommun

Statistik på vaccination i länet som visades idag
VID MÖTE med Regionala krishanteringsrådet visades att Sävsjö sticker ut som den kommun med lägst andel  invånare som är vaccinerade.
Detta bekymrar mig mycket eftersom det gör oss känsliga för ökad smittspridning.

DET REDOVISADES på mötet fakta om smittläget i länet. Det är nu en tydlig ökning av coronasmitta och belastningen på vården blir allt större. Enligt smittskyddsläkaren, Malin Begnér är det nu en klar dominans av ovaccinerade som belastar vården. Det är stor del personer som innan de blev smittade var friska, unga och utan underliggande sjukdomar. Personer som själva gett intrycket av att vara odödliga men som nu blir allvarligt sjuka. De hamnar på lång sjukhusvård och i en flera fall också i intensivvård. Hela nio av tio som belastar Iva är ovaccinerade.

VID DET REGIONALA KRISHANTERINGSRÅDET enades alla kommuner, regionen och länsstyrelsen om att det allra viktigaste nu är att få de som ännu inte vaccinerat sig att göra det för att minska risken att de blir så sjuka att de behöver sjukhusvård.

MIN UPPMANING ÄR därför till er alla att det bästa du kan göra just nu är att vaccinera dig med den dos som är aktuell för dig. Har du inte vaccinerat dig alls är det hög tid nu. Det finns gott om vaccin och det är lätt att hitta tid och plats för vaccinering. Vi behöver också fortsatt hålla avstånd, och inte vistas i miljöer där risken för smitta är stor. Vi ska tvätta händerna ofta och testa oss vid symptom. Detta är ena sätt att långsiktigt helt bli av med denna envisa pandemi. Om alla tar ett personligt ansvar och håller sig till dessa enkla regler så kommer pandemin snart vara ett minne blott. Men det är du och jag som avgör om det blir så med vårt handlande och vårt personliga ansvarstagande.

VI ÄR ALLA TRÖTTA på pandemin vid det här laget. För att sjukvården, omsorgen och alla andra som arbetar med pandemin ska orka och vi andra inte ska tappa sugen så behöver vi också vara extra rädda om varandra, ta ansvar och vara extra generösa med stöd och uppmuntran till de som gör stora arbetsinsatser för att ta oss genom pandemin. Tack alla ni kämpar!