onsdag 8 december 2021

Postnord sviker tidningsläsarna på landsbygden

Smålands Dagblad  kommer bara delas ut
varannan dag på landsbygden

FÖR FÖRSTA GÅNGEN på länge var det åter möjligt att möta företagsledare till ett frukostmöte. Det blev bra information och en god hotellfrukost på Vrigstad värdshus. För mig roligt att kunna berätta om att barn- och utbildningsnämnden nu åter dragit igång ett arbete för att se om det är möjligt att starta upp ett teknikcollege.

FÖR NÅGRA VECKOR sedan aviserade  Postnord att de från nyår går över till att dela ut brev bara varannan dag.  Som skäl för förändringen anger de att antalet brev minskar. Detta samtidigt som den växande e-handeln gör att blir allt fler paket.

BÅDE TIDNINGEN OCH SÄVSJÖAPPEN har gjort reportage om Postnords försämring av servicen  men inte informerat om att det är tidningsutdelningen på landsbygden som drabbas hårdast. De hushåll som får tidningen med posten kommer att få sin tidning bara varannan dag. I södra kommundelen är detta genomfört och där får man exempelvis vissa veckor inte lördagstidningen förrän på måndag eftermiddag. Då är tidningen helt ointressant. För de som har dator eller en iPad går det att läsa tidningen digitalt men väldigt många saknar denna teknik. Som jag ser det blir Postnords försämring därmed ett demokratiskt problem. När inte granskning av oss politiker och information från kommunen når våra innevånare går en viktig del av demokratin förlorad. Förtroendet för oss politiker blir då också i förlängningen försämrat. 

REGERINGEN HAR  sagt sig vilja öka mediestödet för att dagstidningar ska kunna delas ut till alla. Det borde vara möjligt för tidningsutgivare och posten att med detta nya statliga stöd kunna ordna så tidningen kan komma ut varje dag till alla hushåll.  Jag tycker det är oacceptabelt att man bara ska få tidningen varannan dag. Demokratin, tidningarna och framförallt de som bor utanför tätorterna blir förlorare när Postnord sviker tidningsläsarna på landsbygden.