tisdag 24 augusti 2021

Folkhälsoenkät ung 2020 ger insikt i ungas hälsa

HÅLLBARHETSRÅDET fick under eftermiddagen en intressant genomgång av den hälsoenkät som gjorts bland unga i vår kommun och hela Jönköpings län.  Den genomfördes under hösten 2020 bland samtliga i årskurs 9 och årskurs 2 på gymnasiet.  Nytt för denna enkät är att särskolan har medverkat och frågor ingår om ungdomarnas spelvanor. 

FOLKHÄLSOENKÄT UNG 2020 visar att de flesta unga mår bra. Några av de levnadsvanor som mäts fortsätter att förbättras som exempelvis att användningen av alkohol minskar och lägre andel unga röker. Det som oroar är att ungas psykiska hälsa och utsatthet för sexuella ofredanden ökar. 

ENKÄTEN VISAR att Covid-19 pandemin försämrat ungas möjlighet att genomföra sina studier. En del uppger också att den psykiska och fysiska hälsan har blivit sämre under pandemin. Fler pojkar än flickor skattar hälsan som bra eller mycket bra. Upplevd trygghet i bostadsområdet och i skolan är större i Sävsjö kommun jämfört med länet.

FÖR MIG SOM POLITIKER blev jag positivt överraskad av att nästan hälften av ungdomarna uttryckte en vilja att vara med och påverka kommunens utveckling. Detta visar att vi i de politiska partierna har en stor möjlighet att få med oss fler unga bara vi ser till att fånga upp dessa och ger dem intressanta utmaningar.