måndag 16 augusti 2021

Afghanistan visar vikten att stå upp för demokrati

Bilder på tv:n som visar paniken och rädslan  på Kabuls
flygplats idag. Människor försöker komma in i
flygplan för att fly och rädda livet
MORGONENS BILDER och reportage i media från talibanernas maktövertagande i Kabul har lagt sordin på den här första arbetsdagen efter semestern. Det är förfärligt och känns så smärtsamt att se människors förtvivlan och uppgivenhet.  Det som berör mig mest är de unga ambitiösa välutbildade kvinnor som  intervjuats och som inser att deras framtid nu kommer att se dyster ut.

JAG HAR SJÄLV träffat på några av dessa framåt afghanska kvinnor som finns i vår kommun. En av dem valde att göra sin gymnasiepraktik tillsammans med mig. En otroligt duktig kvinna som samtidigt är mycket ödmjuk.

FÖR MIG FÖRSTÄRKER det som händer i Afghanistan hur viktigt det är att stå upp för demokratin. Förra veckan hade en odemokratisk rörelse satt upp flera rasistiska banderoller i vår kommun. Människovärde och demokrati är inte självklart ens i Sävsjö kommun. Banderollerna tog vi bort och vi polisanmälde händelsen.

UTVECKLINGEN I Afghanistan visar att "våra" västerländska  krig, där också vi i Sverige deltagit, sällan leder till en hållbar demokratisk utveckling. Trots att vi och flera andra västländer med USA i spetsen varit i Afghanistan i 20 år tar talibanerna makten igen direkt när vi lämnar landet. Krig kan vara nödvändigt men ger sällan en positiv förändring av ett land.