tisdag 22 oktober 2019

Kommunstyrelse om småskalig vattenkraft

Olle Mill visar det nyrenoverade elaggregatet i Komstad,
en av kommunens anläggningar för vattenkraft.
INFORMATION OCH SAMTAL om den småskaliga vattenkraftens i Sävsjö kommun blev det som fick allra störst utrymme när kommunstyrelsen träffades under tisdagen.

I VÅR KOMMUN finns ett femtontal anläggningar som används för elproduktion och även i något fall för att mala ekologiskt odlat mjöl av olika kultursorter. Allt började när munkarna kom till Nydala och då hade med sig teknik hit för att bygga skvaltkvarnar. Det har sedan skett en utveckling fram till dagens elproduktion med turbiner.

DEN ELPRODUKTION med vattenkraft som finns i kommunen tillsammans med solenergianläggningar och biogas har en potential att framöver bli en viktig del av kommunens energiförsörjning och kan också bidra till trygg, säker energileverans vid nödlägen. Några av anläggningarna för vattenkraft är också populära delar i kommunens besöksnäring

VID MÖTET MEDVERKADE flera lokala företrädare för Svensk vattenkraftsförening och de informerade också om det hot som finns mot vattenkraften utifrån svensk tolkning av EU:s ramvattendirektiv. En omprövning ska ske av all befintlig vattenverksamhet och risken är att andra intressen, som vandringsvägar för fisk, då gör att vattenkraft måste avvecklas.

JAG TYCKER ATT dagens information och samtal visar att vattenkraften en stor tillgång för Sävsjö kommun. Framförallt för sin möjlighet att producera miljövänlig el men också för att den bidrar till att bevara en viktig del av vår kulturhistoria. Vattenkraften är också en tillgång för vår besöksnäring med fina anläggningar som de i Komstad, Forssa och Brohult. Jag är övertygad om att vi som kommun kommer att nu och i framtiden stå upp för vattenkraftens bevarande!