torsdag 10 oktober 2019

Delårsrapport, allaktivitetscenter och tomter

En landsbygdskommun som vår är
beroende av att det finns tillgång till
fordonsbränsle och vi skulle därför
påverkas hårt av en oljekris.
Här tankar jag på Stockaryds
nya fina Din-X station.
EFTER ETT PAR dagar i Nässjö känns det förnämligt att få komma tillbaka till Sävsjö kommun igen!

PÅ PLATS I kommunalhuset har en av eftermiddagens sysslor varit att gå igenom kommunstyrelsens sammanträde och justera protokollet. Bland ärendena i kommunstyrelsen denna gång kan noteras att det föreslås fullmäktige att besluta om byggnation av ett Allaktivitetscenter. Det beslutades också om försäljning av tomter både för industri och bostäder, positivt!

I SAMBAND MED den delårsrapport som vi gick igenom så kunde vi glädjas åt att Sävsjö kommun fortsätter att växa och utvecklas. Vi är numera 11.673 personer och det är fler än vi varit på över tjugo år, detta är också mycket bra!  Flera år av befolkningstillväxt och ekonomiska överskott ger kommunen bra möjligheter att möta konjunktursvängningar och de lite kärvare tider som ser ut att ligga framöver! Till delårsrapporten har jag skrivit en inledning och i denna pekar jag på vårt positiva läge men lyfter också fram de orosmoment som vi har i omvärlden. Jag tror att Brexit kommer påverka oss i vår kommun. Jag ser också att oron i mellanöstern kan påverka tillgång till drivmedel och skapa instabilitet i hela världen.

DU KAN LÄSA min inledning till delårsrapporten på följande länk:
https://savsjo.blogspot.com/2019/10/delarsrapport-allaktivitetscenter-och.html

Kommunalrådets inledning i delårsrapport


Tillväxt ger möjlighet att möta kommande utmaningar

Sävsjö kommun växer och utvecklas! I delårsrapporten noteras att vi nu är 11.673 personer och det är fler än vi varit på över tjugo år. Flera år av befolkningstillväxt och ekonomiska överskott gör det möjligt att möta konjunkturens svängningar och de lite kärvare tider som ser ut att ligga framöver. Delårsrapporten bekräftar att Sävsjö kommun har en fortsatt mycket bra verksamhet och en stark ekonomi. Utifrån det globala perspektivet syns en allt tydligare avmattning i konjunkturen. Det råder också en allt större politisk osäkerhet på allt fler håll i världen. Konsekvenserna av Brexit och hur den kommer påverka Europa och britterna själva är en riskfaktor i vår närhet. Osäkerheten i mellanöstern ökar och det kan snabbt förändra exempelvis oljepriset. I Sverige har vi efter valet nu fått en hyggligt stabil regering och det är positivt att denna flaggar för satsningar som bidrar till att kommunerna kan klara sina åtaganden.


Arbetsmarknad och företagande

Arbetslösheten i Sävsjö kommun ligger på 7,7 procent och det är samma läge som för ett år sedan. Det som drar upp statistiken är att det tar tid för utomeuropeiska invandrare att etablera sig på arbetsmarknaden. Kommunens företagsklimat har förbättrats påtagligt i svenskt näringslivs ranking och det är en fortsatt god konjunktur, men en påtaglig avmattning märks i en del av kommunens företag. Det samlade näringslivsarbetet genom Tillväxthuset är numera ett bra verktyg för ett samordnat och offensivt arbete med företagsfrågor, detaljplaner och myndighetsutövning.


En fortsatt bra kommunal ekonomi

För den kommunala ekonomin redovisas ett plusresultat för årets första åtta månader på drygt 11 miljoner. För helåret bedöms resultatet bli 16 miljoner och det är väsentligt mer än det som budgeterats. Det är överlag en stabil ekonomi och en god verksamhet i hela kommunkoncernen. Att notera är att socialförvaltningen visar på ett bedömt minusresultat med 4 miljoner. Med tanke på att det i många andra kommuner är mycket stora underskott inom detta område måste även detta minusresultat anses vara ett bevis på ett bra arbete inom socialnämnden. Kommunens bolag redovisar en vinst på över 22 miljoner. Inom investeringsområdet görs satsningar framförallt inom skolans område. Det finns behov av flera mycket stora satsningar under kommande år och dessa kommer medföra en ansträngning för den kommunala ekonomin. Inför kommande år ser också det ekonomiska utrymmet för kommunens verksamheter ut att minska något. Positivt är dock att ett förslag till ny kommunekonomisk utjämning kan komma redan från 2020 och då ge ett välbehövligt resurstillskott.


Arbete för tillit och ny utvecklingsstrategi

Så här i början av en ny mandatperiod pågår arbetet med revidering av vision och utvecklingsstrategi. En del är ett arbete för att utveckla kommunens ledning mot ett mer modernt tillitsbaserat system. Vi gör också en viktig effektiviseringsutredning och genomlysning av kommunens verksamheter. Det är viktigt att både hantera de utmaningar vi har just nu men samtidigt ha ett mer långsiktigt perspektiv där vi pekar ut riktningen för att nå kommunens vision!



Stefan Gustafsson, Kommunstyrelsens ordförande