tisdag 8 oktober 2019

Utmaningen global men lösningen lokal

Per Danielsson, Veronika Johansson och Jonas Frykman
JONAS FRYKMAN från projektet Glokala Sverige besökte under tisdagen Sävsjö kommun för att sprida kunskap till tjänstemän och politiker om Agenda 2030.

AGENDA 2030 är den mest ambitiösa planen någonsin för ett mer hållbart samhälle. Programmet antogs av världens regerings- och statschefer år 2015 och innehåller 17 globala mål och 169 delmål. Projektet är treårigt och drivs av FN-förbundet och Sveriges kommuner och landsting med finansiering från Sida.

VI FICK under dagen veta att det inom många målområden sker förbättringar i linje med målen men i synnerhet utsläpp av koldioxid försämras successivt.  En viktig förutsättning för att det ska bli bättre är att vi som människor förstår hur allvarligt läget är och att vi inser att vi alla lokalt måste medverka till lösningen på problemen.

FÖR SÄVSJÖ KOMMUN visar statistiken att vi ligger särskilt bra till när det gäller tillgång på mat, god hälsa, välbefinnande, rent vatten, avloppssystem och vi är ett fredligt inkluderande samhälle. Områden som vi behöver förbättra är jämställdhet, arbetet med hållbar samhällsplanering och biologisk mångfald.

UTBILDNINGSDAGEN AVSLUTADE med att kommunfullmäktiges ordförande Per Danielsson och hållbarhetsstrateg Veronika Johansson  av Jonas Frykman tog emot stafettpinnen som ambassadörer för Agenda 2030.