lördag 14 september 2019

Nu är den nya sortergården invigd

Här är jag tillsammans med företrädare för Njudung energi
och samhällsföreningen i Vrigstad
MED TAL, FLAGGHISSNING och gott fika invigdes den nya sortergården i Vrigstad. En satsning på dryga miljonen som redan under några veckors smygöppning blivit mycket uppskattad. Redan innan den formella invigningen har det kommit i medeltal 60 bilar med avfall varje tillfälle som sortergården varit öppen.

INVIGNINGEN BÖRJADE med att jag höll ett kort tal. Vice ordförande i Njudung Energi Sävsjö, Helmer Andersson, hissade flaggan som ett tecken på att den nya anläggningen var invigd. Carl Odelberg från Njudung Energi informerade om den nya anläggningen och sedan bjöds alla på fika och gavs möjlighet att ställa frågor om avfall och miljö till personal på plats. I samband med invigningen var också reningsverket öppet för besök för de som ville det.

DEN NYA SORTERGÅRDEN är mycket välordnad och en bra resurs för oss i Sävsjö kommun! Hit kan du som privatperson nu lämna avfall kostnadsfritt 12 gånger om året.  Som kommunmedborgare kan du själv välja om du vill åka till sortergården eller beställa att få dina grovsopor hämtade vid din fastighet. Det är mycket bra att det i vår kommun erbjuds mycket goda möjligheter att korrekt och enkelt göra sig av med alla typer av avfall! Sortergården är öppen tisdagar och torsdagar mellan klockan 15 och 19. Det finns alltid personal på plats för att hjälpa dig tillrätta.

HÄR PÅ LÄNKEN  kan du läsa mitt invigningstal:


Varmt, välkomna att denna fina höstdag den 14 september 2019 här i Vrigstad vara med på invigningen av vår kommuns nya moderna sortergård!

Den här sortergården har ordnats av Njudung Energi , Det gemensamt ägda bolag som vi har med Vetlanda kommun. I vår kommun är samverkan och samarbete en väg till att även vi som en relativt liten kommun ska kunna göra offensiva satsningar och klara av våra olika utmaningar.
För oss sker det i länet och på Höglandet men kanske framförallt med Vetlanda kommun och Njudung energi! Just vattenförsörjning, avlopp och renhållning gör vi tillsammans i ett samarbete som har en mycket lång tradition och som visat sig genom åren fungerat väl.
För 2 år sedan invigde vi Bulten i Sävsjö en stor satsning med nya lokaler, biopanna och solpaneler. Idag är vi här i Vrigstad och tar ett nytt steg framåt med en ny anläggning för att ta emot avfall. En helt ny återvinningscentral eller hellre kallad sortergård!

De senaste åren har jag haft samtal med många av er och andra kommunmedborgare om  nedskräpningen av våra ristippar och återvinningsstationer. Möbler, elektriska apparater, färgburkar, batterier all möjlig skön skrot och skräp har nonchalant dumpats där det inte ska vara. Irritationen och upprördheten över detta har med rätta varit mycket stor.
Så här får det inte vara och ska det inte vara i vår kommun. Att många är upprörda i frågan om nedskräpning och avfall är bra och visar på ett sunt engagemang för att man vill att det ska vara ordning och reda. I vår kommun accepterar vi helt enkelt inte nedskräpning och oordning.

Den här nya satsningen handlar om att vi som finns här ska kunna hantera vårt avfall korrekt, miljöriktigt och enkelt! Den handlar om hållbarhet och miljö och att sätta ribban på en hög nivå i dessa frågor. För hur vi gör idag påverkar också de generationer som kommer. Vi vill att våra barn och barnbarn ska få ha en fin miljö och kunna leva och njuta av livet i vår kommun.

Ska vi få en långsiktigt bra klimat och skapa ett hållbart samhälle är vi alla beroende av varandra och att vi hjälps åt att göra goda insatser för vår miljö. En sådan är att hantera vårt avfall rätt.
Vår livsstil spelar roll om vi vill leva i en hållbar värld!

Ska vi nå resultat måste vi var och en rannsaka oss och göra vad vi kan själva. Steg ett handlar om mig och vad jag kan göra. Nästa steg är att vi måste samverka och vara många som drar åt samma håll, många som går i samma riktning! Tillsammans kan vi uträtta mer än vad vi kan göra var och en själva!

Vänner från idag hoppas jag innerligt att vi alla hjälps åt att informera och berätta om denna nya möjlighet att bli av med sitt avfall. Från nu ska det förhoppningsvis bli radikalt bättre ordning på våra återvinningsstationer. Från nu åker vi till Vrigstad sortergård med skräp som inte är förpackningar, eller hur!

Tack Njudung Energi styrelse och ledning med Carl och Mats i spetsen för att ni ordnat denna fina sortergård till oss här i Sävsjö kommun.

Stort TACK!

Stefan Gustafsson