måndag 9 september 2019

Två landshövdingar på besök

Susanne Rudenstam kanslichef på
träbyggnadskansliet höll ett föredrag
ARBETSVECKAN började med att vi Sävsjö hade möte om utökad avfallssamverkan. Representanter för Uppvidinge, Aneby och Vetlanda kommuner var på plats. Olika alternativa färdvägar framåt presenterades men en del arbete återstår innan något tydligt huvudalternativ för samarbete är klart. Lite extra roligt var att tidigare landshövdingen i Jönköpings län, Lars Engkvist, var med.  Denna gång var Lars i Sävsjö som kommundirektör i Uppvidinge.

TRÄHUSSKOLA DEL FYRA var från lunchtid lokaliserat till Vrigstad. Vår nuvarande landshövding Helena Jonsson var med och hälsade, som Klimatrådets ordförande, alla välkomna.

DET ÄR JUST KLIMATRÅDET som i samarbete med aktörer i länet ordnar en trähusskola i flera delar. Tanken är att arkitekter, bygglovshandläggare, politiker och de som arbetar med upphandling ska få tips, inspiration och kunskapsutbyte för mer trä i husbyggandet.
    Joakim Henriksson, vd på Smålandsvillan var med och berättade engagerat om ägaren, medlemsägda kooperativet Obos, och deras offensiva strategi för sitt företagande men också för att bidra till samhällsutveckling. Tio procent av vinsten går alltid till olika samhällsprojekt, just nu framförallt till damfotboll.Tänk om alla företag gjorde så, då skulle det skapas en oerhörd kraft till utveckling av civilsamhället! Obos ett föredöme för andra!

VI SOM VAR MED i Vrigstad under eftermiddagen blev nog alla helt övertygade om att bygga i trä är säkert, klimatvänligt och är viktigt för att vi ska kunna producera tillräckligt med bostäder. Trähusföretagen är också över hela höglandet en viktig arbetsgivare!