onsdag 20 april 2022

Starkt tal av kollega i Kiev

DET TOG TAG ända in i hjärteroten att under onsdagen få lyssna till min kollega i Ukrainas huvudstad Kiev.

DET VAR VI som är ordförande i Sveriges kommunstyrelser som under onsdagen fick lyssna till Vitalij Klytjko, chairman Association of Ukrainian Cities och Mayor of Kiev. Föredraget var en del av den Internationella dag som ordnades av SKR, Sveriges Kommuner och Regioner.

I SITT TAL berättade Vitalij om det folkmord som det Ukrainska folket utsätts för just nu. Hur barn, gamla och hela familjer mördas besinningslöst. Hur infrastruktur och ekonomi raseras. Vitalij talade om kriget som en kamp för demokrati och frihet för Ukraina men också för Europa och hela västvärlden. Han betonade att kriget är en tragedi för Ukraina och Europa men också för det ryska folket. Ett folk som lider svårt under begränsad frihet och propaganda.

DET STARKA TALET avslutadeVitalij Klytjko med en uppmaning till oss i Sveriges kommuner om att stå tillsammans med Ukraina för frihet och demokrati. Han vädjade om mer hjälp med vapen och olika former av stöd.

VI MÅSTE ALLA VARA MED och göra det vi kan. För oss i kommunerna handlar det om att väl ta emot ukrainska flyktingar och sedan via vår organisation SKR ha en dialog med regeringen om olika stöd till det ukrainska folket. Jag önskar verkligen att vi kunde göra mer.