måndag 25 april 2022

Fullmäktige om bokslut, Vallsjöbaden och byggpris


Maria Thulin och Sten-Åke Claesson
flankerar mottagarna  av byggpriset
UTDELNING AV årets byggpris till Therese och Claes Rostedt, Forssa kvarngård, blev höjdpunkten vid fullmäktige under måndagskvällen. Therese och Claes har varsamt återställt kvarnen i ett mycket fint skick. Den räknas idag som en av länets bäst bevarade kvarnar och den är en av få som enbart drivs av vattenkraft. I kvarnen tar de fram annorlunda mjölsorter från gamla ekologiskt odlade kulturgrödor. Den senaste satsningen är på ett nytt kafé i anslutning till kvarnen.

ETT BRA BESLUT i fullmäktige var att avdela 425 tusen kronor för att denna sommar kunna driva Vallsjöbaden som ett kommunalt arbetsmarknadsprojekt. Vi får fundera över hur denna fina anläggning ska drivas långsiktigt men bra att sommarens verksamhet är räddad.

BOKSLUT FÖR Sävsjö kommun och alla dess bolag var det som tog största delen av tiden för fullmäktiges sammanträde. Rent ekonomiskt blev det ett bra år för Sävsjö kommun med ett resultat på 48 miljoner. Bokslutet visar också på obalans i nämnderna och förmodligen behöver vi lägga till  mer resurser i budgetbeslutet som kommer i juni. En indikation på att vi har en bra ekonomi är att vi numera har fjärde lägsta skattesats i Jönköpings län. Vi har 21:92 som kommunal skattesats. Medel i länet är 21.99.

MIN INLEDNING i bokslutet kan du läsa på följande länk:
https://savsjo.blogspot.com/2022/04/fullmaktige-om-bokslut-vallsjobaden-och.html


Ur kommunalrådets synvinkel

Omvärld som oroar men starkt resultat

Det är dags att summera 2021 och det är ett år som inte alls blev som vi tänkt oss. Rent ekonomiskt blev det ett bra år för Sävsjö kommun med ett resultat på 48 miljoner. Det är betydligt bättre än budget. Ett överskott som kan finansiera nödvändiga investeringar och därmed minska lånefinansieringen.
    Det blev ett annorlunda år med en pandemi som påverkade oss alla och vi har fortsatt fått anpassa verksamheter för att minska smittspridning. I det stora hela tycker jag vi klarat det bra och jag är stolt över att verksamheter kunnat ställa om och lyckats upprätthålla hög kvalitet och god service.
    Det finns många lärdomar vi kan ta med från det gångna året. En ökad digitalisering har tvingats fram inom olika områden vilket inneburit att teknikens möjligheter har gjort framsteg i vårt kommunala arbete. Samtidigt finns det problem med ökad psykisk ohälsa och ofrivillig ensamhet som ökat och som vi kommer att behöva jobba mycket med framöver. Förenings- och näringsliv har också påverkats negativt.
     När vi nu äntligen ser ut att kunna lämna pandemitiden bakom oss har istället oron i omvärlden ökat dramatiskt. Kriget i Ukraina ställer krav på förberedelser och åtaganden och detta kommer tyvärr påverka oss under lång tid framöver.

 

Arbetsmarknad och företagande

Arbetslösheten i Sävsjö kommun minskar stadigt och den ligger med drygt 7 procent något högre än länssnittet. Kommunens företag har överlag klarat pandemin väl och företagsklimat har fortsatt att förbättras. Mest kämpigt har det varit för butiker, turism och kulturverksamheter. För företagen finns flera stora utmaningar framåt kopplat till Ukrainakrisen. Prisstegringar och bekymmer med leveranser från underleverantörer har kännbara effekter för många företag.


Minus i nämnder men plus i företag

Nämnderna redovisar tillsammans ett minusresultat på lite mer än 5 miljoner och det är framförallt socialnämnden som gör ett stort underskott med 12 miljoner. Pandemin har påverkat en hel del och det har också varit mer kostnader för funktionshinderomsorg och för individ och familjeomsorg.  Finansförvaltningen gör stort överskott som bland annat beror på ökade skatteintäkter och generella bidrag.  Alla kommunala företag redovisar positivt resultat och tillsammans ger det ett utfall på drygt 27 miljoner.
Kommunens nettoinvesteringar under 2021 landade på sammanlagt 45 miljoner vilket är betydligt lägre än budget som var på totalt 74 miljoner kronor. Avvikelserna beror på att flera investeringar har fått skjutas fram. En av större investeringarna som genomfördes var byggnationen av en ny gång- och cykelväg i Rörvik.


Tack för alla goda insatser

Årsredovisningen för år 2021 visar på bra arbete med fokusområden och att vi når god måluppfyllelse. Men det visar också att vi har en rad tuffa utmaningar framöver i våra verksamheter och för att möta förändringar i omvärlden. Men jag övertygad om att Sävsjö kommun kommer stå sig stark också framöver med alla de goda krafter och insatser som vi gör tillsammans!

Stefan Gustafsson Kommunstyrelsens ordförande