måndag 22 mars 2021

Bra med nya riktlinjer för skötsel av landsbygdsvägar

Vissa belagda landsbygdsväger ska underhållas
av kommunen
I VÅR KOMMUN ÄR DET VIKTIGT att vägnätet på landsbygden håller en hög standard.  I många kommuner sköts underhållet av vägarnas ägare genom så kallade vägsamfälligheter. I vår kommun har det sedan länge varit så att Sävsjö kommun sköter nästan alla enskilda vägar, både statsbidragsberättigade vägar så väl som utfartsvägar. Denna ordning har anor lång tillbaka och skötseln av vägnätet har ända tills nu haft sin utgångspunkt i ett fullmäktigeprotokoll från 1970-talet.

VI I KOMMUNSTYRELSEN tog för några månader sedan ett initiativ till ett uppdrag om att ta fram en mer modern och uppdaterad riktlinje för hur vägnätet ska skötas. Arbetet har skett grundligt och alla partier har haft förslaget till nya riktlinjer på remiss. Under måndagskvällen beslutade fullmäktige enhälligt att anta förslaget.

DET SOM ÄR FÖRBÄTTRAT är att det nu tydliggjorts att hyvling av vägnätet måste komma igång tidigare på våren. Det måste prioriteras högre så det blir färdigt innan vägarna blir helt torra. I riktlinjerna ingår också att högröjning av träd och buskar utmed vägen ska ske direkt efter vintern. Det har nu också tagits med en del belagda vägar som inte funnits med i tidigare skötselplan. Jag tycker dessa nya riktlinjer är bra. Men jag inser också att dokumentet kan behöva finslipas lite till. Vi i kommunstyrelsen kommer ta initiativ till en utvärdering så småningom för att se om något behöver skärpas upp ännu mer.

JAG GLÄDS ÅT att vi i Sävsjö kommun fortsatt ska se till att vägnätet på landsbygden håller hög standard!