torsdag 28 maj 2020

Vi behöver mer lokala anpassningar av restriktioner

Ett bra råd för alla är god handhygien både
privat och i  jobbet
DET ÄR NU exakt fyra månader sedan vi, just här i vårt län, fick landets första coronafall. Från början var det nog ingen av oss som riktigt förstod hur allvarligt detta virus skulle drabba vårt land. När så småningom viruset började spridas drog det igång ett enormt arbete i kommuner och regioner. Vi har sedan gjort stora insatser för att klara av denna hemska pandemi. Framförallt är det många i sjukvården som, iklädda omfattande skyddsutrustning, har tuffa arbetsvillkor.

SOM VÄL ÄR har vi i vår region och vi här i Sävsjö kommun inte drabbats så hårt, i alla fall inte ännu. De bedömda effekterna för våra företag har heller inte blivit så allvarliga som vi tidigare bedömt.

TYVÄRR ÄR DET många som far illa utifrån de hårda restriktionerna som gäller för alla äldre och de som finns i riskgrupper. Ensamhet och isolering är påfrestande och psykisk ohälsa är ett tilltagande bekymmer. Jag tycker det därför är hög tid att Folkhälsomyndigheten i samråd med länsstyrelserna funderar över att göra mer regionala bedömningar över vilka restriktioner som ska gälla. Där det finns smitta borde man vara betydligt hårdare än idag och jobba med smittspårning och nedstängning av verksamheter. I områden, som här i vår kommun, borde man kunna göra mer möjligt för äldre att mötas och delta i aktiviteter, detta så länge det inte finns någon smitta. Nu ser jag allt fler äldre som trotsar restriktionerna för man orkar inte längre. Med en mer flexibel hållning tror jag respekten för givna råd skulle bli större och råden få ännu mer genomslag.

DET DEN HÄR KRISEN lärt mig är att tillsammans är vi starka. Men i tillsammans ligger också att lyssna till varandra och att ta hänsyn till de behov och förutsättningar som just vi innevånare här i Sävsjö kommun har!