måndag 11 maj 2020

Introduktion, föreningsläge och rapport om corona

JAG HAR UNDER DAGEN haft ett intressant introduktionssamtal med kommunens nya säkerhetssamordnare. Det har också  redovisats en enkät där kommunens föreningar beskriver hur de upplever läge och ekonomi just nu. I de flesta fall är det stabilt men några föreningar har det kämpigt och vi funderar vidare på vägar att hjälpa till.

DET ÄR FORTSATT VIKTIGT att vi håller i och håller ut i att följa riktlinjer och hygien för att hålla tillbaka smittspridning av coronaviruset. Det kommer tyvärr ständiga exempel på att det finns människor över hela landet, också i vår kommun,  som tror det värsta är över och att det nu går vara lite mer flexibel. Det är en livsfarlig hållning i ordets rätta bemärkelse!

DET ÄR RÄTT ATT LÄGET just nu är lugnt och vi har få kända fall av covid-19 i vår kommun. Men det är viktigt att betona att vi har samhällssmitta i hela Jönköpings län, också i Sävsjö kommun. Om vi inte hjälps åt med att vara noga med hygien och fysisk distansering så kommer denna smittsamma och allvarliga influensa att tillta i vår kommun. Vi kan då få en riktigt besvärlig sommar med många allvarligt sjuka och stora bekymmer inom bemanning av vård och omsorg.

UNDER DAGEN har vi i kommunstyrelsens presidium fått en rapport om smittläget i Jönköpings län och vår kommun.  Det är en enligt Region Jönköpings län 68 patienter som får sjukhusvård på grund av covid-19, 17 av dessa får intensivvård. Det är totalt 96 personer med bekräftad covid-19 som hittills avlidit i länet.  Positivt är att det finns en väl fungerande samverkan samverkan mellan regionens smittskydd och kommunerna, speciellt gällande vårdhygien. För Sävsjö kommun är antalet smittade under 20 fall, vilket är under den gräns som regionen rapporterar av sekretesskäl. Det finns bara ett känt fall inom äldreomsorgen där en boende varit sjuk men denne är nu frisk igen.

JAG ÄR OTROLIGT STOLT och glad över allt det arbete som görs av all vår kommunala personal just nu. Det är så bra att de allra flesta kommuninvånare noggrant följer råd och riktlinjer för minskad smittspridning. Om vi alla hjälps åt kan vi klara oss igenom denna svåra tid på ett bra sätt!