tisdag 21 augusti 2018

Svenskt kött, tomter, kreativitet och avfall på utskott

Utskottet med tjänstemän blickar ut över Slättsjön
HÖSTENS FÖRSTA möte med kommunstyrelsens utskott har varit dagens arbetsuppgift och här kommer en liten rapport om våra beslut.

FLERA BÖNDER HAR hört av sig och frågat om det är möjligt för kommunen att under en period bara köpa svenskt kött. Sommarens torka har gjort att det är och kommer bli stor brist på foder. Många bönder ser nu som enda utväg att lämna djuren till slakt. Detta samtidigt som grillförbudet har gjort att efterfrågan på kött under en period har varit rekordlåg och slakterierna har därför ingen möjlighet att ta emot ökande volymer. I värsta fall kan den rådande situationen leda till att man helt enkelt får avliva djuren och skicka dem till destruktion. Utskottet anser att det är synnerligen angeläget att vi som kommun gör vårt yttersta för att hjälpa våra bönderna i denna svåra situation. Utskottet beslutade därför att Sävsjö kommun vid inköp av livsmedel ska välja svenskt kött under denna höst och våren 2019.

TOMTER FÖR BOSTÄDER var på agendan. Bland annat fanns förslag om nya tomtområden vid Slättsjön i Vrigstad. För att noggrant bereda ärendet gjorde utskottet en resa till Slättsjön. Beslutet i utskottet blev sedan att detaljplanelägga Lundby 2:19 och att avseende Horveryd 2:2 bjuda in länsstyrelsen för dialog.

AVFALL OCH ÅTERVINNINGSSTATIONER har varit en mycket aktuell fråga i kommunen under en period. Utskottet föreslår nu att utreda möjligheten till att ett utökat samarbete kan ske med närliggande kommuner för att öka källsortering och förbättra hanteringen.

GODA IDEÈR OCH FÖRSLAG på uppfinningar i kommunens organisation ska premieras. Idag beslutades att kommunen inte gör anspråk på sådant som uppfinns eller utvecklas inom kommunen. Detta för att uppmuntra till att idéerna utvecklas och kanske i några fall kan bli grund för ett nytt företag!