fredag 1 september 2023

Ultraljud gav insikt om att väg 30 borde göras lika som Väg 40

Ombyggnad av riksväg 40 pågår
MED EN NY RESA till Eksjö har jag besökt Höglandssjukhuset för en ultraljudsundersökning av stora kroppspulsådern. Det är Region Jönköpings län som erbjuder oss män som är 60 plus en sådan undersökning. Det man kollar upp är om det finns bråck eller förstoringar som måste opereras eller följas särskilt noga. För min del såg allt helt normalt ut, skönt! Jag tycker det är mycket bra att Regionen erbjuder oss att kolla upp detta!

JAG ÅKER EMELLANÅT till Eksjö och har följt hur den stora ombyggnaden av riksväg 40 fortskrider. Bakgrunden till ombyggnaden är att politikerna i framförallt Eksjö och Nässjö med stöd från Jönköping såg till att få denna väg klassad som ett sammanhängande stråk.

FRAM TILL 1 april 2009 gick riksväg 40 endast mellan Göteborg och Jönköping. Sträckan Jönköping–Västervik hette då riksväg 33. Med ändrat vägnummer så blev Riksväg 40 en länk mellan hela sträckan  Göteborg-Västervik. Med detta som utgångspunkt har Trafikverket sedan avsatt medel för att renovera delar som behöver förbättras.

JAG TYCKER RIKSVÄG 30 också är ett viktigt stråk mellan Jönköping-Växjö. Kanske vore det smart att driva på om att också hänga på Väg 27 och låta 30:an gå från Jönköping till Ronneby/Karlskrona? Detta för att få med Trafikverket på att renovera denna väg som ett sammanhängande stråk. I vilket fall som helst borde Riksväg 30 redan nu vara minst lika prioriterat som Riksväg 40 och stå näst på tur för en ombyggnad till en effektiv och säker väg! Det är synnerligen viktigt att vi i kommunen driver på men framförallt viktigt att vi får med oss våra regionpolitiker att i sina regelbundna dialoger med Trafikverket lyfta fram riksväg 30 som nästa större prioritering!