torsdag 21 september 2023

Frikyrkorörelsen och demokratin är idag 175 år

DEN HÄR TORSDAGEN är det exakt 175 år sedan baptistpionjären A P Förster år 1848 förättade det första olagliga vuxendopet i Sverige. Detta historiska dop i havet utanför Vallersvik  blev startpunkten för bildandet av vårt lands första frikyrka. Men det blev inte starten bara för frikyrkorörelsen utan också för den så viktiga demokratin i Sverige.  

NÄR SEDAN F.O NILSSON blir föreståndare i denna första frikyrkoförsamling genomför han fler dopförättningar och denna första frikyrka växer. Han får hårt motstånd och blir fängslad, misshandlad och landsförvisad. Men frikyrkans framväxt gick inte stoppa och hela den svenska väckelserörelsen började växa fram.

INOM DEN NYA väckelserörelsen blev det för första gången i Sverige full demokrati. Alla medlemmar i de nya församlingarna fick lika rösträtt oavsett om man var man eller kvinna eller om man var rik eller fattig. Den demokrati som föddes med frikyrkorna spreds sedan vidare till nykterhetsrörelsen och sedermera också till arbetarrörelsen. Frikyrkorörelsen hade alltså full demokrati 70 år innan kvinnor gavs rösträtt i allmänna val i Sverige. 

I DAG HAR JAG beställt den alldeles nya boken "Ostädade Väckelser - modernitetens förtrupper" som skrivits av Sune Fahlgren, Joel Halldorf, Cecilia Wejryd och Erik Sidenvall. I denna bok har man fördjupat sig i betydelsen av frikyrkans framväxt och hur den påverkat vårt moderna samhälle och varit bärare av demokratin. Jag ser fram emot att få hugga tänderna i denna nya intressanta bok.

JAG ÄR STOLT ÖVER att ha mina rötter inom frikyrkan och över att tillhöra en rörelse som var banbrytande i arbetet för hela vårt lands demokrati!

Vill du också beställa boken går det göra på följande länk:
https://www.makadambok.se/produkt/ostadade-vackelser-modernitetens-fortrupper/


Det finns också avsnitt om F.O. Nilsson i SR Släktband på följande länk: https://sverigesradio.se/avsnitt/496721