tisdag 19 juli 2022

Ta det försiktigt i värmeböljan

Värmegrader runt om i Europa
EFTER ATT SOMMAREN hittills bjudit på ett mycket blandat väder är nu en ordentlig värmebölja på väg att etablera sig. Vi är nog ganska många som tycker det är skönt att nu kunna njuta av sommarväder. 

 MEN VÄRMEN FÖR också med sig brandrisk och jag noterar att räddningstjänsten runt om i Sverige fått ökat antal utryckningar. Under tisdagskvällen noterade jag att Stockarydskåren med två bilar gjorde utryckning mot Vrigstad.
    Faran för brand är hög och ökar för varje dag av värme. Även om det inte ännu utlysts något eldningsförbud tycker jag det är viktigt att vi alla är mycket försiktiga med eld. Nu ska vi avstå från att elda, använda grillar eller stormkök ute i skog och mark. 

NÄR DET GÄLLER vattenförsörjning brukar vi ha ganska god tillgång på vatten även torra perioder och jag bedömer att inget bevattningsförbud behövs. Men det är viktigt att vi som innevånare är återhållsamma och varsamma med vattenanvändning. Då kommer förmodligen bevattningsförbud också undvikas framöver. Detta även om värmeböljan håller i sig ett bra tag till. Många äldre far illa av värmen så det är viktigt, för både äldre och oss andra, att vi håller oss ofta i skuggan och dricker mycket vatten.

 VÄNNER, NJUT av dessa sommardagar och fyll på med lagom doser av solens D-vitamin för att vi sedan styrkta ska kunna möta det höstrusk som snart kommer!