torsdag 17 november 2022

Historisk matsedel del av firandet Sävsjö stad 75 år

MINNS DU KLASSIKA maträtter som salt sill, ananas på kassler, falukorv i ugn?  Den här veckan inspireras matsedeln i äldreomsorgen av maträtter sedan 40-talet och framåt och detta är en rolig del i firandet av Sävsjö stad 75 år.

VITKÅLSSOPPA 40-tal
På 40-talets Sverige hade man inte alltid så många råvaror att välja på när det var krigstider, men vitkål, potatis och morötter hade de flesta tillgång till. Det var ransoneringstider och livsmedel som kött, havregryn, grädde och mjölk gick inte längre att handla fritt.

STEKT SALT SILL 50-tal
Stommen var långt in på 50-talet salt sill som förvarades i stora tunnor, även saltat kött och fläsk. 1956 öppnades Sveriges första hamburgare restaurang. O

FALUKORV I UGN 60-tal
Under 60 talet skedde stora förändringar, kvinnorna gick ut i arbetslivet och maten skulle tillredas snabbt och då blev det falukorv, färdigpanerad fisk. Desserterna kom från pulverpaket. Skolmaten får en större plats då de statliga bidragen upphör i slutet av 1960-talet och skolmåltider övergår i kommunal regi.

HAWAIIKASSLER 70-tal
Ananasringar på burk en riktigt storsäljare under 70-talet , gärna tillsammans med kassler. Konserverad frukt blir en succé i hemmen då det är smidigt som dessert.

BACONLINDAD KÖTTFÄRSLIMPA 80-tal
Under 80-talet var årtiondet då vi älskade plåtmat och allt som andades nytt och exotiskt. Baconlindad köttfärslimpa serverades ofta i många hem. Något annat som också slog igenom på 80-talet var Home party med praktiska plastburkar från Tupperware! Under 80-talet steg priserna på mat en ökning som var större än inflationen. Detta blev en tråkig vändpunkt för skolmaten som blev föremål för stora besparingar. Följden blev att skolmatens standard och utbud försämrades. 

KYCKLINGWOK 90 tal
Sushi och thairestaurangerna blev fler och fler och hemma i köket wokade vi som aldrig förr under 1990-talet! Wokpannan var en självklar ”årets julklapp” 1990. Tacos charmade oss som ingen annan rätt, en trend som håller i sig än idag!

VILDSVIN 00 tal
Vi börjar under 2000-talet  ifrågasätta färdigmaten, och börjar intressera sig av varifrån maten kommer och närodlat, ekologiskt och vilt står högt på listan. Vem älskar inte cupcakes? Nuförtiden är de ofta små och söta, men i början på 2000-talet var det den amerikanska muffinsstorleken som gällde, ju större desto bättre.

ETT STORT TACK till alla som varit med och tagit fram denna fina historiska matsedel. Ett stort tack också till all den fantastiska personalen våra kommunala kök som lagar den goda maten!